Batler na dugme

Po ceni od 20 ­ ak evra za kvadratni metar može se ugraditi kućna automatika sposobna da potpuno „razmazi“ ukućane

Potreba za kvalitetnijim i sigurnijim stanovanjem dovela je tehnologiju na velika vrata i u naše domove. Ušteda dragocene energije, a time i novca, mogućnost lakog manipulisanja kućnim uređajima i to sa velike udaljenosti ­ samo su neki od benefita „nevidljive“ tehnologije. Kako nas informišu prospekti ovih haj tek stanova, čiji razvoj u svetu traje već dve decenije ­ „obaveza“ domaćina je samo da se udobno smesti, odabere šta želi da poboljša u domu i pritisne „klik“. Automatizacija, savremeni batler, bez pogovora obavlja ostalo.

­ Vlasnici „pametnih kuća“ su ljudi svih profila, ali zajednički su im hedonizam i ljubav prema novim tehnologijama ­ kaže Velimir Čongradac, iz novosadske firme „ION Solutions “, koja je do sada ove sisteme ugradila u više od 600 domova širom Srbije. Cena, kaže naš sagovornik, pre svega zavisi od broja uređaja koji su pod kontrolom sistema i kreće se za stan ili kuću od 150 kvadrata od 1.800 do 8.000 evra. Najčešće instalirani sistemi su oni čija je vrednost od 2.500 do 4.000 evra. U jednom takvom sistemu moguće je upravljati rasvetom, roletnama, audio ­ video opremom, klima uređajem, bojlerom i alarmnim sistemom sa dojavom. Sistem je najbolje isplanirati dok je objekat u izgradnji jer tada praktično ne postoje nikakva ograničenja.

Sistem funkcionisanja

Uređajima se može komandovati na nekoliko načina: daljinskim upravljačem, mobilnim i fiksnim telefonom, ekranom osetljivim na dodir (tač skrin) i računarom.

Njima se mogu aktivirati TV, audio uređaji, dvd, satelitska antena, kablovska, klima, grejanje, bojleri, sauna, bazen (punjenje i zagrevanje)… Na dodir posebnog ekrana (tač skrin) slušaće vas i kompletna rasveta u stanu (paljenje, gašenje i podešavanje intenziteta), roletne, tende, zavese, zalivni sistemi u dvorištu, kapije, pokretne pregrade, pokretni krovovi... Lako se kontrolišu alarm i video nadzor, a prava poslastica je i mogućnost upravljanja redosledom uključivanja uređaja.

Iako na prvi pogled sve izgleda komplikovano ­ nije tako. Jednostavno rukovanja komandama i jeste najveći kvalitet ovih sistema.

­ Upravljanje telefonom (mobilnim ili fiksnim) najčešće se koristi za pokretanje uređaja kojima više treba vremena da dostignu željenu temperaturu kao što su to klima, bojler, saune i bazeni. Time se daje mogućnost da se kuća pripremi za dolazak stanara. Ovaj sistem prvo je primenjen kod alpskih kuća i vikendica gde su vlasnici mogli da pred neposredan dolazak sa daljine učine uslove u kući savršenim ­ dodaje Čongradac.

Transfer informacija

Baza podataka nalazi se u kućnom računaru. Prijemnik informacija je uređaj koji se ugrađuje ispred opreme ili sistema koji kontroliše. Kroz instalacije visokog napona (220 volti i 50 herca) prenosi se komanda do uređaja.

U slučaju davanja naloga telefonom (i mobilnim i fiksnim) koriste se alarmne centrale koje rade kao primopredajnici. Oni primaju informaciju i dalje prenose na uređaj.

------------------------------------------------

Pametne kuće u Srbiji

Dok u većini evropskih zemalja koncept štedljivih pametnih kuća sve sigurnije ulazi u graditeljski standard, u Srbiji se sve još nalazi na početku. Procene onih koji se bave ugradnjom sličnih sistema govore da je kod nas napravljeno tek nešto više od 1.000 ovakvih objekata. Većina, gotovo 900 je u Beogradu i okolini, a u ostatku Srbije tek stotinak.

Razlog za slabije interesovanje je očigledan: manjak novca da bi se priuštio ovaj „batler na dugme“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar