Bar

Bar je gradsko naselje u opštini Bar u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 13719 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 10971 stanovnika). Luka Bar je najveća crnogorska luka. Bar je veza Crne Gore sa svijetom, jer je granična opština, koja je Jadranskim morem vezana sa Italijom. Od Podgorice je udaljen 75 km. Barska opština se nalazi na jugu Crne Gore, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Sam grad se nalazi na 42º6' geografske širine i 19º6' geografske dužine, na nadmorskoj visini od 4 metra.

Istorija

Stari dio grada, Stari Bar, pominje se u dokumentima koji potiču iz 10. vijeka. I pored mnogih zemljotresa i ratova, sačuvani su ostaci zidina i tvrđava sa kojij je predivan pogled na cijeli grad i okolinu. Na samom ulasku u grad nalazi se drvo masline staro između 2.000 i 2.500 godina. Ovo je najstarija maslina na svijetu i još uvijek daje plodove.

O nazivu Bara, imamo svjedočanstvo iz knjige Milorada G.Medakovića, "Život i običaji Crnogoraca" iz 1860.godine, stranice 139. i 140.: "Priča se i danas prokletstvo kraljice Jelene, koja je pobjegla od svojeg sina Dragutina i nastanila se u jednu pećinu između Sotonića i Gluvog Dola u Crnici. Muž njen, Kralj Stefan Rapavi, pobjegao od svojeg sina u Bar. U pećini je živila Jelena sa njenom ćerom đevojkom i provodila život u postu i molitvi. Blizu ove pećine ima vir, koi se zove Oko, u kojem se prelijepa riba lovila. Crnica je bila Jelenin spailuk. Ona se pogodila sa Gluvodoljanima, da joj svako jutro ostave po jednu ribu na ploči. Sastaviti se sa ljudima nije ona ćela, već bi pošla po ribu, kad nikog kod Oka nema..." Kada joj jednom nisu donijeli ribu, dozivala ih je i proklela: "Da Bog da, nigda je više u Oku neulovili! Ona uzjaše na konja i pobjegne u Bar, pa da je rekla:"Bar me ođe nećete naći ni varati", i otuda da se prozvalo ono mjesto Bar."

Planine

Bar okružuju brojne planine. Najveća je Rumija, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.595m. Pored nje, tu je, sa jedne strane Sutorman čiji se vrh "Široka strana" na nadmorkoj visini od 1.185m. Sa druge strane nalazi se Lisinj sa najvišim vrhom "Loška" na nadmorskoj visini od 1.353m.

Demografija

U naselju Bar živi 10486 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 36,0 godina (35,1 kod muškaraca i 36,8 kod žena). U naselju ima 4449 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,08.

Stanovništvo u ovom naselju veoma je heterogeno, a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar