Arhitekte traže obustavu projekta “Beograd na vodi”

Akademija arhitekture Srbije (ASA) zatražila je u petak ( 6. marta 2015.) od izvršnih vlasti Srbije i Beograda da hitno obustave projekat "Beograd na vodi". Prostorni plan koji treba da bude osnov realizacije stambeno-poslovnog kompleksa od 1,8 miliona kvadrata, ocenjuju arhitekte, legalizovaće najveću divlju gradnju na svetu.

Projekat i način njegovog sprovođenja obiluju nizom zakonskih prekršaja, a sve u interesu privatnog investitora i navodno isplativog ekonomskog poduhvata, navodi se u deklaraciji koju je jednoglasno usvojilo najreprezentativnije udruženja arhitektonske struke u Srbiji. ASA ističe da je ponižavajuće da maketa, kojoj se ne znaju ni autor, ni poreklo, bude umesto urbanističkog plana glavna matrica razrade prostornog plana za najvredniji deo grada.

Posebnu pažnju u deklaraciji arhitekte su posvetile tehničkim i finansijskim aspektima projekta, naglasivši da su za realizaciju "Beograda na vodi" potrebna ogromna sredstva, dugi rokovi i logika da se infrastruktura ne može zasnivati parcijalno za pojedine lokacije.

– Ukupna vrednost infrastrukturnog opremanja zemljišta barem dvostruko nadilazi maksimalnu sumu investiranja u građevine, pa se postavlja pitanje ko je omogućio partneru iz Emirata da donosi suverene odluke, pri tome ulažući zasad samo u kozmetičke zahvate – ocenjuje ASA. Arhitekte navode da su železničko-drumski most kod Vinče, završetak železničke stanice "Prokop" i nova autobuska stanica deo obaveznog ulaganja u "Beograd na vodi", zbog čega pitaju kada su cene i rokovi za to predočeni javnosti Srbije.

Elitno strukovno udruženje

Akademija arhitekture Srbije osnovana je pre 20 godina i važi za elitno strukovno udruženje. Na njenom čelu je arhitekta Mihajlo Mitrović, ima 40 članova, od kojih je 17 profesora univerziteta. Oni su proteklih šest decenija planirali, projektovali i gradili u Beogradu, Srbiji i širom sveta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar