Ar placa 2.500 evra

Generalni urbanistički plan Divčibara, vodećeg turističkog centra valjevskog kraja, treba da bude usvojen do kraja aprila. Ovim aktom Divčibare treba da budu zaštićene od stihijske gradnje i urbanizacije, ali na terenu već vlada prava jagma za slobodnim placevima i kućama čija je cena skočila tri puta, kako piše Blic.

- Generalni urbanistički plan koji je izradio Institut za urbanizam i arhitekturu Srbije dostavljen je Direkciji i u narednih desetak dana biće pred komisijom za planove, potom sledi jednomesečna javna rasprava tokom koje će građani imati uvid u GUP, da bi njegovo usvajanje moglo da usledi do kraja aprila u privremenom organu koji obavlja poslove raspuštene SO Valjevo - kaže direktor opštinske Direkcije za urbanizam i izgradnju Milan Matić. On potvrđuje da se valjevskoj opštini već obraćalo „nekoliko investitora” koji su zainteresovani za izgradnju novih turističkih objekata na Divčibarama.
Najavljeno usvajanje divčibarskog GUP-a, kako kažu trgovci nekretninama, uzrokuje i pravu jagmu za slobodnim placevima čija je cena za pola godine skočila tri puta.
- Cena ara se kreće od 2.000 do 2.500 evra, a najviše kupaca, bilo pojedinaca, bilo firmi, dolazi iz Beograda, Čačka, gradova Vojvodine. Traže se placevi na svim lokacijama, najviše u blizini kampa „Breza”, na Marinkovića kosi i u blizini nove ski-staze Crni vrh. Povećana je tražnja i za kupovinom vikendica koje bi dogradnjom postale turistički apartmani. U zavisnosti od materijala od kojeg su građene i lokacije na Divčibarama, cena kvadrata se kreće od 500 do čak 1.000 evra, kažu u valjevskim agencijama za promet nekretnina.
Međutim, novim urbanističkim planom kojim je obuhvaćeno oko 580 hektara zemljišta na Divčibarama buduća gradnja biće dozvoljena samo u okviru postojećih vikend naselja i centra mesta, dok između mora ostati „netaknuta” priroda. Između vikend naselja, kako se navodi u predlogu GUP-a, ostaje zaštićen zeleni pojas gde nikakvo zidanje neće biti dozvoljeno.
Na Divčibarama trenutno ima oko 930 vikendica, a urbanisti procenjuju da će moći da se izgradi još toliko objekata. Predlog novog GUP-a predviđa i gradnju novog hotelskog centra na reci Bela Kamenica, u blizini sadašnjeg obnovljenog hotela „Divčibare”.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar