Aktivirane četiri hipoteke na stan

Banke su do sada za četiri stana naplatile hipoteke, dok je za četiri pokrenuta naplate, ali su građani uspeli da plate zaostala dugovanja, za 66 stambena kredita Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) plaća rate, a banke su u procesu aktiviranja hipoteke.

Kako je juče saopštio Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, trenutno u Srbiji ima odobrenih 65.000 stambenih kredita, koji su osigurani kod NKOSK, što čini 70 odsto, dok za ostalih 30 odsto ne postoje podaci o eventualnom aktiviranju hipoteke.

Inače, Kreditna zaduženost građana i privrede u Srbiji tokom maja je povećana za 2,7 odsto, sa 1.463,9 milijardi dinara na 1.503,7 milijardi dinara, pri čemu je prvi put u poslednjih nekoliko meseci brže rasla zaduženost preduzeća nego građana.

Dugalić je istakao da je kreditna aktivnost od početka godine u Srbiji zadovoljavajuća u odnosu na većinu evropskih zemalja, gde kreditna aktivnost banaka opada, ali još nije dovoljna za ozbiljniji oporavak srpske ekonomije. On je ukazao da se, posle određenog zastoja u martu i aprilu, ponovo povećava neurednost u otplati kredita građana, kao i da rast kašnjenja nije veliki, ali je zabrinjavajuće što je konstantan.

Što se tiče privrede, na kraju maja 34.927 preduzeća imalo je kredite kod banaka, od čega je 10.690 kasnilo u otplati preko 15 dana, a 6.584 više od tri meseca, rekao je generalni sekretar UBS. Kredite kod banaka koristi 979.367 građana, od toga 114.802 kasni sa otplatom više od 60 dana, dok 100.533 više od 90 dana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar