„Transparentnost“: Ponovo pomereni rokovi za „Beograd na vodi“

„Transparentnost Srbija“ tvrdi da je rok za početak izgradnje projekta „Beograd na vodi“ ponovo odložen, a da „najave novih rokova nisu praćene obrazloženjem zašto prethodna obećanja nisu ispunjena“.

U saopštenju „Transparentnosti“ se ocenjuje da je Beograđanima i drugim građanima Srbije bitno da čuju kada će početi izgradnja „Beograda na vodi“, ali da je još bitnije da znaju pod kojim uslovima će to biti učinjeno i uz kakva ulaganja i poslovne rizike koje će preuzeti država.

Ta organizacija je u saopštenju upitala zbog čega nije potpisan najavljeni ugovor sa investitorom iz UAE o javno-privatnom partnerstvu, a tvrde i da nema informacija koja bi ukazivala na to da je bilo kakav ugovor potpisan.

Javnost, tvrde u „Transparentnosti“, „ima pravo da zna i u čemu je problem“ sa „Beogradom na vodi“, odnosno da li su to isključivo nerešeni imovinsko-pravni odnosi i obavljanje pripremnih radova na raščišćavanju terena ili postoje sporna pitanja u pregovaranju sa investitorom.

U saopštenju se ponovo kritikuje što je, kako smatraju u toj organizaciji, proces realizacije projekta netransparentan i „što neće biti nadmetanja u otvorenom tenderskom postupku, sa precizno definisanim uslovima i kriterijumima da se dođe do ekonomski najpovoljnije ponude“.

Tvrdi se i da je projektu dat veliki politički uticaj.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar