„Monstum zgrada” izgrađena s dozvolom

monstrum-v1

U Gradskoj upravi za urbanizam, iako nezvanično priznaju da novi izgled objekta može biti sporan sa estetske strane, navode da nije bilo pravnih prepreka da radovi budu odobreni, niti je bilo razloga da projekat koji je izvela firma „Beton gradnja” bude promenjen.
Provera dokumentacije oko nadogradnje zgrade u Futoškoj 2, na najprometnijoj raskrsnici u gradu, pokazala je, prema navodima gradskih vlasti, da je sve urađeno u skladu sa važećim propisima i da investitor uradio sve što se od njega očekivalo.
Prvi projekat nadogradnje trospratnice stare 70 godina, zbog koje je i Bulevar oslobođenja prilikom probijanja saobraćajnice zakrivljen da bi se očuvao spomenik moderne arhitekture između dva svetska rata, započet je krajem 2004. godine. I prema tadašnjem regulacionom planu za taj deo grada, kao i prema kasnijim izmenama, bilo je predviđeno očuvanje zgrade, uz mogućnost nadogradnje potkrovlja.
U skladu s tim, investitor Miroslav Ljubičić, kog je potom nasledila „Beton gradnja”, dobio je 10. avgusta 2005. godine odobrenje za izgradnju, kako piše Blic.
Kako navode u Gradskoj upravi, investitor je ispoštovao sve zakonske obaveze, od dobijanja saglasnosti Društva arhitekata Novog Sada, do plaćanja obaveza prema lokalnoj upravi, da bi potom počeo radove.
Kontrole građevinske inspekcije su, navode gradski čelnici, pokazale da su svi radovi odgovarali projektu, osim „manjih propusta oko unutrašnjeg uređenja”, koji opet „nisu bili mimo nacrta koji je predviđao gradnju potkrovne etaže u vidu dupleksa i tri stana od 204 kvadrata”.
Na podsećanje da se u regulacionom planu dozvoljava nadogradnja od najviše jednog, a ne dva sprata, gradski čelnici ocenjuju da je sve urađeno u dozvoljenim gabaritima. Urbanisti navode da, iako se na oko čini da je napravljen sprat više i da je zgrada sada u visini petospratnice, to nije tako jer propisi dozvoljavaju da potkrovlje ima dve etaže, odnosno da je omogućeno da se prave dupleks stanovi.
- Ovde ništa neuobičajeno nije bilo rađeno i investitor je ispoštovao sve propise i rokove. Nije moje da komentarišem kako sada izgleda objekat i zadržala bih komentar za sebe, ali grad nema ustanovu koja bi davala ocenu o izgledu projekta i eventualno tražio promene ako se smatra da zgrada neće biti primerena okolini - navodi Svetlana Birvalski, pomoćnica načelnika Gradske uprave za urbanizam.
Istraga o davanju dozvola i provera dokumentacije o nadogradnji na ovoj adresi sprovedena je nakon što su Novosađani, ali i deo stručne javnosti ostali zatečeni izvedenim rešenjem, nakon čega je objekat dobio i naziv „monstrum zgrada” ili „svemirski brod” zbog izbačenog polukružnog stakleno-metalnog dela.
Jedan od projektanata nadogradnje u Futoškoj 2 arhitekta Karl Mičkei, reagujući na napise u „Blicu” o radovima, u imejlu redakciji ističe da nije čuo negativne komentare o svom radu.
„U stručnoj javnosti, a ima ljudi i koji se ne slažu sa mnom, nisam čuo da je neko ostao zaprepašćen. Ima i negativnih kritika, iako su uglavnom pozitivne. Isto tako, iako sam Novosađanin i poznajem mnogo stanovnika svog grada, još nisam čuo da neko zgradu naziva onako kako ste naveli u ‘Blicu`. Takođe, naveli ste da stakleno-metalna konstrukcija odudara od okoline, što ponovo nije tačno. Pogledajte susedne zgrade, pogotovo onu preko puta u kojoj je banka, kao i ostale novoizgrađene objekte u nizu na Bulevaru oslobođenja. Ovde nema ni mesta (pismo bi bilo predugo) ni svrhe da objašnjavam osnovne postulate arhitekture i prostornog planiranja, ali moram da se ne složim sa vašom tvrdnjom. Prilikom projektovanja, posebna pažnja je obraćana na to da se zgrada uklopi u okolinu, u čemu sam i uspeo, a što je potvrdila i većina relevantnih arhitekata u Srbiji”, naveo je Mičkei u dopisu.

Pribavljaju papire za nastavak radova
- Za zgradu u Futoškoj 2 sada je u toku pribavljanje dokumentacije za nadogradnju jednospratnog dela koji gleda na Bulevar oslobođenja i koji još nije rađen. „Beton gradnja” je podnela deo dokumentacije i dok ne pribavi svu, neće dobiti odobrenje da je nadvisi do visine već nadograđenog dela - kaže Svetlana Birvalski iz Gradske uprave za urbanizam.

Dodavanje stakleno-metalne konstrukcije na trospratnicu na uglu Futoške ulice i Bulevara oslobođenja, zbog koje su je Novosađani prozvali „monstrum zgradom”, urađeno je u skladu sa svim važećim propisima, a investitor radova trenutno pribavlja dokumentaciju za nadogradnju preostalog dela zdanja građenog između dva svetska rata, pokazala je istraga gradskih vlasti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar