“Alpine“ odlazi iz regiona?

Poznati građevinci najavljuju izlazak iz istočne Evrope. Orijentišu se na tržišta nemačkog govornog područja

Austrijska kompanija „Alpine“, koja je u većinskom vlasništvu posrnule španske građevinske grupe FCC, planira da smanji broj radnika za trećinu i da se povuče iz istočne Evrope - najavio je u ponedeljak njen novi direktor Jozef Šultajs. U „Alpine Srbija“ kažu da nemaju takve informacije i da ne veruju da je odlazak iz naše zemlje u planu.

Kako prenose austrijski mediji, „Alpine“ je pod velikim pritiskom, jer su građevinski projekti stavljeni na čekanje zbog vladinog programa štednje. Kompanija ima rok do kraja februara da izradi novi plan, kojim će uveriti banke da ne blokiraju kreditne i garantne linije.

Šultajs kaže da će broj radnika biti smanjen na devet do deset hiljada sa sadašnjih oko 15.000, dok će se prihodi umanjiti sa 3,5 milijardi na oko dve milijarde evra. „Alpine“ će se u budućnosti fokusirati na profitabilna tržišta u Austriji i drugim zemljama nemačkog govornog područja. Najkasnije do 2014. godine povući će se iz Skandinavije, Azije i eventualno Češke. Erste banka i Unikredit banka pristale su da do kraja februara ne raskidaju kredite vredne oko 600 miliona evra.

- „Alpine Srbija“ registrovana je kao domaća firma i posluje po zakonima Srbije - kažu u Privrednoj komori Srbije.

- Sada zapošljava oko 300 radnika i oko 90 odsto zaposlenih je domaća radna snaga. Da li će „Alpine“ da se povuče sa ovog tržišta ili ne, to je stvar njihove poslovne politike, ali pre toga moraju sve obaveze da izmire.

Za radove, koje izvode su dali garancije i ukoliko ne izvrše ugovorene obaveze Srbija će aktivirati te garancije za dobro izvršenje posla. Za radove za koje nemaju garancije, a napuste posao, investitor može da ih tuži i naplati potraživanja.

„Alpine“ je angažovana na južnoj deonici izgradnje Koridora 10, kao i na rekonstrukciji starog mosta kod Beške.

KORIDORI SRBIJE UZ PARTNERA

Preduzeće „Alpine Bau GmBH“ angažovano je na izvođenju radova na auto-putu Niš - Dimitrovgrad, na dve deonice Pirot istok - Dimitrovgrad i na obilaznici oko Dimitrovgrada. Vrednost ugovorenih poslova je 60 miliona evra.

- Sa preduzećem „Alpine“ održavaju se redovno sastanci, na kojima se precizira dalji plan aktivnosti i do sada nismo dobili informaciju o njihovom povlačenju - kažu u „Koridorima Srbije“.

- „Alpine“ je izrazila spremnost da se svi započeti projekti u Srbiji završe. Ugovorom je predviđeno da se u slučaju povlačenja izvođača aktiviraju bankarske garancije i zadržava garantni depozit.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar