Povoljniji uslovi za stambene kredite

Nova uredba o subvencionisanim stambenim kreditima donosi povoljnosti za podstanare. Učešće prepolovljeno na 5 odsto. Nema starosne granice. Limit zarade - 150.000 dinara

PODSTANARI u Srbiji uskoro će moći da reše svoje stambeno pitanje zadužujući se pod povoljnijim uslovima. U četvrtak je Vlada Srbije donela novu uredbu po kojoj se obavezno učešće za subvencionisane kredite smanjuje sa deset na pet odsto, ukida se starosna granica, a ove zajmove mogu da koriste građani sa primanjima do 150.000 dinara. Maksimalni iznos zajma je 100.000 evra, a kamatna stopa 6,2 odsto.

Nova uredba o subvencionisanju stambenih kredita, pomoći će najviše dobrostojećim građanima, jer je dozvoljena zarada limitirana na gotovo četiri prosečne plate u Srbiji. I dalje će oni sa primanjima oko 40.000 dinara teško dolaziti do svojih kvadrata, osim ako nemaju bračnog druga sa istom ili većom zaradom. Jer, za stan od 40 ili 50 kvadrata potrebno je da mesečno izdvoje 250, odnosno 320 evra.

Prema rečima Veroljuba Dugalića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, nova uredba o subvencionisanju je dobra, ali je pitanje ko će moći da koristi stambene kredite, pre svega zbog male platežne moći. Prema raspoloživim podacima, prosečan stambeni kredit u Srbiji iznosi 33.000 evra. Za ovaj iznos u našim većim gradovima može da se kupi nova garsonjera, što znači da podstanari, ipak, daju veće učešće.

- Država izdvaja za subvencije novac iz budžeta, odnosno uzima od poreskih obveznika i podstiče građevinsku industriju - kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta. - Ali to ne znači da treba kroz subvencije pomagati građanima koji imaju znatno veće plate od prosečnih u Srbiji. Mislim da bi limit trebalo ograničiti na dve prosečne zarade. Da je drugačija ekonomska situacija, ne bi bili potrebni limiti, ali u sadašnjim uslovima kada se zadužujemo da bismo pokrili deficit u budžetu, nije fer da se dotiraju imućniji građani.

Za ove kredite mogu da konkurišu i građani koji su zaposleni na određeno vreme kao profesori u visokoškolskim ustanovama, naučni saradnici i savetnici, zaposleni u naučnim institucijama i državni službenici.

Uredba će, veruju stručnjaci, doprineti oživljavanju tržišta nekretnina i domaće stanogradnje, ali time neće biti rešen problem nelikvidnosti u građevinarstvu.

- Sa jedne strane Ministarstvo za prostorno planiranje i rudarstvo predlaže uredbu o subvencionisanim stambenim kreditima, a sa druge povećava takse, takozvanu rudarsku rentu za 83 do 350 odsto - kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije.

- Ovim poskupljenjem najviše su pogođeni proizvođači cementa, pločica, cigle, crepa jer se taksa odnosi na mermer, kamen, pesak, glinu, krečnjak, šljunak i ostale sirovine. Prvo valjda treba da se pokrene privreda, da se uradi paket mera. Država sa jedne strane subvencioniše kupovinu stanova, kako bi podstakla njihovu izgradnju, a sa druge poskupljuje građevinske materijale. Administrativnim merama i povećanjem taksi i poreza doći ćemo u situaciju da se i ovo malo proizvodnje uguši.

KAMATA

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je u četvrtak da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,25 procenata, tako da ona od petka iznosi 9,5 odsto.

- Očekujemo dalji pad inflacije uz mogućnost da se ona nađe ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja krajem prvog tromesečja ove godine - kažu u NBS.

Izvor: Novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar