Životić: Dulić osporio pravo na naknadu vlasnicima zemljišta

Pregovori bivših vlasnika parcela na mestu nekadašnje kasarne "4 Juli" u Beogradu i ministra za životnu sredinu i prostorno plasiranje Olivera Dulića nisu danas urodili plodom, izjavio je danas predstavnik bivših vlasnika Živorad Životić.

Zbog toga bivši vlasnici, koji traže obeštećenje za to oduzeto zemljište posle Drugog svetskog rata, neće dozvoliti početak pripremnih radova na izgradnji 5.106 jeftinih stanova, istakao je Životić.
Bivši vlasnici pomenutog zemljišta su dolazak Dulića i njegovih saradnika na lokaciju, gde su danas trebalo da počnu pripremni radovi za izgradnju jeftinih stanova, dočekali sa negodovanjem i uzvicima.

Životić je kazao da su bivši vlasnici jutros razgovarali sa Dulićem i predstavnicima građevinske direkcije Srbije i da su im oni osporili pravo na obeštećenje, odnosno naknadu za zemljište koje im je država oduzela posle Drugog svetskog rata.

On je rekao da su u tom ministarstvu negirali i da su dobili dopise od bivših vlasnika, koje su oni poslali još 1989. godine.
Predstavnik bivših vlasnika parcele kaže da su se oni do sada obratili svim relevantnim institucijama, a da ih je premijer Srbije Mirko Cvetković uputio na ministarstvo finansija.
Dulić: Veliki dan za građevinsku operativu

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje otvorio je danas pripremne radove na izgradnji 4.578 stanova i najavio, u okviru državnog programa jeftine stanogradnje u Srbiji, da će svi stanovi biti useljeni do kraja 2012. godine.

Reč je o početku rušenja vojnih objekata u sklopu kasarne "4. juli", a rušenje izvodi preduzeće "Energoprojekt", dok će u oktobru početi radovi na izgradnji stanova.
Dulić je ocenio da je to veliki dan za građevinsku operativu i da će početkom sledeće godine biti pokrenuti slični projekti i u ostalim većim gradovima u Srbiji gde postoji nedovoljno iskorišćenog vojnog zemljišta.

On je dodao da se trenutno pregovara i za dobijanje zemljišta IMT-a u Beogradu za izgradnju stanova.
Mašine za rušenje tog vojnog objekta uvedene su u kasarnu sa druge strane, a ne na glavni ulaz na Voždovačkom putu, gde bivši vlasnici parcele, koji traže obeštećenje, protestuju.

  • Građevinski stručnjaci i investitori zainteresovani za učešće na tenderu za izgradnju očekuju da će projekat pomoći da građevinska industrija Srbije oživi u narednim mesecima.
  • Ukupna površina kompleksa je oko 500.000 kvadrata, stambeni prostor trebalo bi da obuhvati oko 360.000 kvadratnih metara i predviđen je za stanovanje 20.000 ljudi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar