Žive četiri godine u ulici bez imena

Milan i Dušan Šikoparija za svoju kuću u naselju Grbavica račun za telefon dobijaju na adresu Miše Dimitrijevića 44b, za komunalije na Miše Dimitrijevića 44 a, za gas na „iza Miše Dimitrijevića 44”, a za struju na Nova BB. Oni i njihove komšije iz još 11 zgrada u bloku između ulica Miše Dimitrijevića i Doža Đerđa, nemaju adrese, pošto je ulica ucrtana u urbanističke planove, ali nikada nije dobila i ime. Zato im je čak i dobijanje ličnih isprava nemoguće.

Pasoš i lična karta su mi istekli i nove ne mogu da dobijem jer mi kuća nema adresu. Ni stan mi nije uknjižen. Neke komšije su se prijavile na ulice Miše Dimitrijevića ili Doža Đerđa, tako što su im pomogli ljudi koji žive na tim adresama, ali to nije rešenje - priča jedna od stanara malih vila na Grbavici, građenih u poslednje tri, četiri godine.

Ulica je još slepa, jer kada se u nju uđe iz Miše Dimitrijevića kod broja 46, posle stotinak metara se nailazi na još neporušen magacin jedne štamparije. Ulica se potom opet nastavlja nekoliko desetina metara do nove bašte i potom još 50 metara, odakle izlazi u Doža Đerđa. Celom trasom sagrađeno je 12 zgrada tipa vila, po regulacionom planu usvojenom pre nekoliko godina u Skupštini grada.

- Vidi se da je najveći deo ulice formiran, pošto su sagrađene skoro sve zgrade po planu i pretpostavljam da će grad, kada bude asfaltirao ulicu, srušiti magacin, jer smo od njih čuli da je to već rešeno sa vlasnicima. Ali, nije ni to toliko veliki problem, jer će to kad-tad morati to da urade. Najviše nam smeta što nemamo ime i adresu i zapravo ne postojimo - kaže Dušan Šikoparija.

Njegov otac Milan kaže da stan ne mogu da uknjiže jer, iako je ulica planirana i ubeležena u katastru, ne mogu da im daju papire jer nema ime.

- Komšija je nedavno uspeo da se uknjiži, ali su ga zaveli kao „Miše Dimitrijevića 40 ili 42”, a zapravo on čak i ne Žarko Bogosavljević novinar

Jednu od ulica na Grbavici su urbanisti ucrtali u planove, ali ona, osim što se vodi kao „novoplanirana“, već godinama nema ime. U gradskim službama su čekali, valjda, da naziv odaberu sami stanari, koji niti mogu da stanove uknjiže, niti da izvade lična dokumenta. Takvi su, kažu, propisi. Mogao je to neko i da im kaže. A opet, možda nisu znali na koju adresu da im pošalju obaveštenje o tome.može da izađe na tu ulicu. To što su isplanirali ulicu i dozvolili gradnju, a nisu joj dali ime sve je zakomplikovalo - priča Milan Šikoparija.

Lokalni poštar kaže da stanari „bezimene ulice” poštu i račune dobijaju sa različito navedenim adresama, ali da već zna gde ko živi i uspeva da svima uruči poštu. Inače, na samo jednoj zgradi se može videti ulični natpis „Novoplanirana BB”.

Sami predlažu naziv

Stanari kažu da su se u gradskim službama raspitivali kada će im ulica biti probijena ili bar dobiti ime, ali da konkretan odgovor nisu dobili, sem da je sve u planu. Pričaju da će sada probati sami da preporuče gradskoj Komisije za davanje imena ulica da što pre odredi naziv, pošto gradski propisi predviđaju da se to radi isključivo na nečiji zahtev. U Mesnoj zajednici „7. juli” znaju za problem i navode da nema smetnji da stanari sami upute zahtev, ne bi li za početak mogli bar da uknjiže stanove, izvade dokumenta i dobijaju poštu na svojim adresama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar