Zelene zgrade

Ekološke ili popularno nazvane „zelene zgrade“ uklapaju se u prirodnu okolinu ­ ne uništavaju vegetaciju na zemljištu gradnje, a posečeno rastinje nadoknađuju se novim. Tokom projektovanja i gradnje vodi se računa o materijalu, korišćenju obnovljivih energetskih izvora i efikasnosti svih energetskih uređaja u objektu. Energetska kriza koja je početkom godine uzdrmala Evropu i veliko trošenje energije u SAD, glavni su razlozi zašto se u razvijenim državama sveta gradi sve više ovakvih zdanja koja „štede“ energiju.

Profesor Dr. Branislav Todorović, stručnjak za energetska pitanja, nedavno je predvodio delegaciju Društva za grejanje, hlađenje i klimatizaciju Srbije na kongresu Američke asocijacije, koja postoji više od 100 godina. On podseća da je direktivom Evropske unije o energetskoj efikasnosti građevinskih objekata predviđeno smanjenje potrošnje za 30 odsto.

­ Svaka zgrada, još u fazi projektovanja, mora da ima, proračunom potvrđeni, podatak o godišnjoj potrošnji energije za grejanje ili hlađenje. A kada objekat bude izgrađen, kontroliše se urađeno i izdaje sertifikat potrošnje. Na starim, postojećim zgradama, ovakav setifikat je obavezan ako se zgrada prodaje ili izdaje novom korisniku ­ ističe Todorović.

U diskusiji se potvrdilo da mnoge zemlje van Evropske unije grade što više energetski efikasnih objekata, ali i da EU finansira i forsira realizaciju ovakvih projekata i korišćenje obnovljivih izvora.

Za razliku od sveta, u Srbiji se nije mnogo odmaklo od početka, kaže Todorović i dodaje da i ne može mnogo da se uraditi ako nadležna ministarstva nisu angažovana i usaglašena u radu.

­ Kada je reč o energetskoj efikasnosti, održivom razvoju, primeni rezultata domaćih istraživanja posebno iz nacionalnog programa Ministarstva za nauku, onda mora da se uključi resor građevinarstva koji je u nadležnosti Ministarstva za infrastrukturu, uz podršku Ministarstva za rudarstvo i energetiku. Da bi sve to uspelo, niz novih standarda koje je EU donela treba da se prihvati i prilagodi našim uslovima. To bi bio pravi put ­ naglašava Todorović.
„Zelene“ zgrade ­ spas za planetu

Zabrinuti zbog klimatskog zagrevanja, arhitekte su se prepustile ekološkom talasu. Štednja energije, bolji odnos kvaliteta i cene, samo su neki od atributa ovih višespratnica, a sve u cilju smanjenja energetske potrošnje.

Viseći vrtovi, pumpe koje pokreće vetar, sistem prikupljanja kišnice, solarni panoi od specijalnog stakla koje propušta sunčevu svetlost, a ujedno štiti od štetnih zraka, neki su od atributa štedljivih objekata. Arhitekte postaju rivali kada je posredi konstruisanje ekoloških građevina, a „“ građevine, malo po malo, „“ svuda ­ U Abu Dabiju, Njujorku, Parizu, Rimu, Hong Kongu, ali i kod nas.

Ujedinjeni Arapski Emirati uskoro će dobiti veoma neobične ekološke zgrade ­ jedna je u obliku dva, jedan na drugi naslonjena, talasa, dok druga podseća na kocku. U slučaju prve, izloženost suncu povećana je zahvaljujući formi koja, ujedno, i štiti od nepovoljnih strujnih kretanja. Specijalno staklo ove građevine ima svojstvo izolatora, ali i reflektora svetlosti, dok se štednja energije u drugoj ostvaruje zahvaljujući unutrašnjim vrtovima, kao i solarni panoima.

Kockasti oblik imaće i„Sky Village“, zgrada sa hotelom na vrhu, u Kopenhagenu (Danska). Predviđeno je da mnogi apartmani ove 116 metara visoke zgrade poseduju i sopstveni privatni vrt.

Solarni panoi, pumpe koje pokreće vetar, otvoreni vrt na vrhu zgrade, atributi su ekološkog poslovnog prostora, neobičnog naziva (i oblika) ­ „Jaje“, koji će, sledeće godine, da bude izgrađen u Indiji.

Nova štedljiva kula nićiće i u oblacima Majamija ­ „Cor building“. Skelet u obliku mnogobrojnih otvora zamišnjen je tako da propušta sunčevu svetlost.

Toranj „Vauxhall Sky Gardens“ od 130 metara, sa stanovima, kancelarijama i prostranim unutrašnjim vrtovima obradovaće stanovnike Londona.

Energetska kula u Parizu privlačiće originalnošću zahvaljujući totalnoj providnosti solarnih panoa. To znači da sa spoljne strane svi mogu da vide vrtove, ali i ljude koji tu rade. Ekološka je zbog sistema ventilacije koji je ugrađen u solarne ploče, ali i najsavremenijih tehnoloških dostignuća kada je posredi osvetljenje.

Tekst preuzet iz Politike

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar