Zašto niko neće ove kvadrate?Godinama zvrje prazni

Napušteni i zapušteni kvadrati kojima gospodare gradovi i opštine širom Srbije godinama, mahom, zvrje prazni.

Privredi su, po pravilu, zanimljivi lokali na najprometnijim mestima, dok za većinu poslovnog prostora kirija nije naplaćena godinama unazad.

Pojedini gradovi rešili su da pošto-poto zarade na svom poslovnom prostoru. Niš je lane prodajom obezbedio prihod od 1,5 miliona evra, a sa istom namerom prošle nedelje je oglasio licitaciju za dve zgrade, tri stana i deset lokala.

Većina lokalnih samouprava, kao pišu Večernje novosti, lokale nije uspelo da izda ni po smanjenim cenama. Pojedini gradovi u svoj neiskorišćeni posed decenijama ne ulažu ni dinar, pa su nekadašnji "dragulji" u ekstrazoni postali ruine.

U samoj prestonici trenutno je više od 300 kancelarija, nesuđenih prodavnica, pa i magacina - prazno. Lokala bez zakupaca najviše je na periferiji grada, u opštinama Čukarica, Rakovica, Surčin i Zemun. Ima poneki i u centru grada, gde je početna cena po metru kvadratnom od 500 dinara pa naviše. Pustih poslovnih prostora ima i na Novom Beogradu koji poslednju deceniju važi za biznis "meku" prestonice.

Od prošle godine Gradska uprava prestonice je jedina nadležna za raspolaganje poslovnim kvadratima. Od gradskih opština je preuzela brigu o svim poslovnim prostorima. Opštine više ne raspolažu kvadratima, niti ubiraju zaradu od njihovog izdavanja. U ovom slučaju, centralizacija je dovela do toga da zakup pojedinih lokala poskupi i za 30 odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar