Zašto DRVO, a ne PVC?

Lako održavanje, veliki asortiman boja i niske cijene su samo početak priče o PVC stolariji.

Istraživanjem Svjetske zdravstvene organizacije došlo se do zaključka da su: Rak, Poremećaj endokrinog sistema, Sterilitet, Oštećenje jetre i bubrega, Oštećenje nervnog sistema, Disfunkcija imunog sistema samo neka od oboljenja i disfunkcija ljudskog organizma izazvanih jedinjenjima sadržanim u PVC-u čiju je konstantnu emisiju, a samim tim i kontakt sa njima nemoguće izbjeći.

Vinilhlorid kome se dodaju razni aditivi i plastifikatori koji sadrže teške metale, od kojih su ftalati najviše u primjeni. Treba napomenuti da se ftalati ne vezuju za plastiku već se mješaju sa polimerima tako da se emituju iz predmeta izrađenih od PVC-a tokom čitavog njihovog životnog ciklusa. Ftalati kao i Vinilhlorid su bioakumulativni, što znači da se talože u tkivima živih bića. Sva ova jedinjenja su veoma opasna po zdravlje.

Prilikom sagorjevanja, PVC emituje visoko toksični gas dioksin, tako da je prilikom požara na objektima sa PVC stolarijom zabilježena visoka smrtnost stanara.

Ali da se vratimo na početak ove priče. Lako održavanje je promjenjivo, ali koliko je dugo. Naime, nije tačno da PVC prozor ne stari. Konstantnom emisijom plastifkatora, PVC gubi svoja inicijalna svojstva i postaje krt i lomljiv. Da problem bude veći, nemoguće je izvršiti reparaciju dijela oštećenog prozora. Dakle, postavlja se pitanje: „Da li ste spremni da mjenjate prozore svakih nekoliko godina?“

Takođe postoji i pitanje postojanosti svih tih lijepih boja, a i pitanje mogućnosti ponovnog farbanja. Ne treba ni podsjećati da je PVC bionerazgrađiv i zagađuje životnu sredinu prilikom odlaganja.

Niska cijena je bila još jedna od argumenata u korist PCV stolarije. Britanska nacionala stambena federacija je nakon istraživanja 1998 god. objavila da su prozori od drveta značajno jeftiniji od PVC prozora u smislu inicijalnih kapitalnih troškova i troškova tokom životnog cilkusa u periodu od 30 godina. Jedan od razloga je i koeficijent provodijivosti toplote. Drveni prozori imaju mnogo niži koeficijent prodoljivosti toplote čak i od PVC prozora sa termalnom bravom. Veći dio jeftinih PVC prozora kod nas se pravi po raznim garažnim objektima, sa vrlo niskim nivoom tehnologija, da ne pominjemo da u našem standardu za građevinsku stolariju i ne postoje kako takvi.

Proizvodnjom i odlaganjem PVC prozora i ostalih proizvoda oslobađaju se visoko otrovne materije koje ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi. PVC proizvodi sadrže najmanje 6 od mogućih 15 najopasnih hemikalija koje se nalaze na spisku vlada zemalja Evropske Unije koje je neophodno potpuno eliminisati iz upotrebe. Širom svijeta su pokrenute inicijative za eliminisanje PVC i drugih plastičnih masa. Mnogo poznate svjetske kompanije pod pritiskom zakona i propisa eliminišu PVC iz upotrebe u svojoj proizvodnji među kojima su Ikea, Nestle, Lego, Nike i dr, i zamjenjuju ih drugim, alternativnim materijalima.

DRVENI PROZOR - EKOLOŠKI PROZOR

Upotrebom drveta u građevinarstvu daje se bonificija životnoj sredini. To je prirodno obnovljiv materijal i koristi mnogo manje energije za preradu od modernih materijala. Za izradu PVC prozora potrebno je 8 puta više energije nego za izradu prozora od tvrdog drveta istih dimenzija. Naravno, uz dobro gazdovanje šumama proizvodi od drveta su najbolja alternativa za životnu sredinu.

Izradom na modernim kompjuterizovanim mašinama, uz upotrebu novih i trajnih ekoloških premaza, drveni prozori dobijaju svojstva koja ih čine veoma trajnim, tako da je danas upotrebni vijek drvenih prozora 60-100 godina. Sada drveni prozori zahtjevaju održavanje zbog izgleda, a ne zbog eventualnog pogoršanog stanja drveta od kog su napravljeni. U krajnjem slučaju, uvijek je moguće izvršiti popravku drvenog prozora ukoliko dođe do loma ili kvara, za razliku od proizvoda od PVC-a.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Zašto DRVO, a ne PVC?”

  1. Jelena says:

    Pisem zavrsni rad na temu gradjevinske stolarije na fakultetu , p[a me interesuje koju ste literaturu koristili da dobidjete do ovih informacija ?

    Puno bi mi znacilo ako biste odvojili koji minut da mi to napisete.

    Hvala,
    Jelena Mudric

  2. ts says:

    Draga Jelena,

    Mi bismo voleli da Vam pomognemo, ali ovaj clanak je objavljen pre dve godine i nemamo uvid u literaturu koja je tom prilikom korišćena.

    Srdacan pozdrav

Ostavi komentar