Zakon o stanovanju uvodi red posle više od 15 godina

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović ocenila je večeras da predloženi Zakon o stanovanju i upravljanju zgradama "uvodi red posle 15 i više godina" i ne zadire u pravo svojine vlasnika stanova.

Ministarka je tokom skupštinske rasprave optužila poslanike opozicije da "opstruišu rad", navodeći da je predloženi zakon "vrlo jasan" i da nije uperen protiv interesa građana.

"Obaveza je svake zgrade da ima upravnika, ali ne mora da bira profesionalnog upravnika. Zakon ne unosi obavezu profesionalnog upravnika osim u slučaju da se sami stanari ne dogovore", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je odbacila navode poslanika Dosta je bilo da će zakon omogućiti zapošljavanje profesionalnih upravnika po političkoj liniji, dodajući da je Predlog zakona o stanovanju prošao "godinu i po dana razgovora u celoj Srbiji".

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da "niko nije lud da za džabe prihvati obaveze upravnika zgrade".

"Ovo je zakon za zapošljavanje Čvorovića, pitanje je u koliko će stambenih zajednica biti zaposlen po jedan Čvorović", kazao je Radulović.

Poslanik Dveri Srđan Nogo ocenio je da predloženi zakon uvodi "materijalne i proceduralne obaveze" za građane Srbije i upitao ministarku da li postoji procena o broju stambenih zajednica koje treba da budu formirane ovim aktom.

Poslanici su raspravu o amandmanima, koja još traje, počeli jutros u 10.00.

Na Predlog Zakona o upravljanju aerodromima, Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, Predlog zakona o transportu opasnog otpada, izmenama i dopunama zakona o komunalnim delatnostima i izmene i dopune Zakona o javno-privatnom parterstvu i kocesijama podneto je oko 700 amandmana.

Najveći broj amandmana, više od 450, podneto je na predloženi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar