Vujičić: Ove godine pomak na tržištu nekretnina

Direktor konsultantske kompanije za promet nepokretnosti King Sturž (King sturge),Srđan Vujičić, ocenio je da će ove godine doći do "pomaka" na tržištu nekretnina u Srbiji iako se kraj krize nazire tek krajem godine.

"Ova godina ipak donosi neki pomak na tržištu nekretnina, iako strani institucioni investitori, a pod tim podrazumevamo značajne koorporacije, još uvek srpsko tržiste smatraju za rizično ili sekundarno tržište", kazao je on agenciji Beta.

Vujičić ocenjuje da je celi region Jugoistočne Evrope prošle godine bio duboko pogođen krizom, da su moćne koorporacije koje su imale novca zaustavile investicije na prostoru Jugoistočne Evrope i da su još uvek atraktivne Poljska, Slovačka, Češka.

On je kazao da je kriza na srpskom tržistu nekretnina počela sredinom 2009. godine i da je najvećim delom razlog svetska ekonomska kriza.

"Iako su u velikoj meri prisutne korupcija i birokratija ipak nisu zaustavile investitore da uđu na ovo tržište. Definitivno je svetska kriza najveći krivac jer se ljudi plaše neizvesnosti", kazao je Vujičić.

On smatra da je prodaja stanova poprilično usporena od polovine 2009. godine kao i da ova godina neće doneti značajnije promene. "Ipak, određeni kvalitetniji projekti će imati prođu".

Prema rečima Vujičića, cene će mirovati, ali će "uvek biti prostora za pregovore i građani treba da pregovaraju i da na startu ne odustaju od kupovine stanova".

Cena kvadratnog metra u predgrađima kreće se od 1.100 evra do 2.300 evra koliko košta u centru grada, u naseljima Vračar i Dorćol, dok se na Senjaku i na Dedinju kreću oko 3.500 evra.

"Cena zavisi od dinamike plaćanja, ugovora sa bankama, kvaliteta stana", kazao je Vujičić.

Izagradnja oko 5.000 stanova u naselju Stepa Stepanović neće imati bitniji uticaj na tržište nekretnina jer je adresiran za jedan određeni segment stanovništva, odnosno na kupce koji kupuju stanove oko 50 kvadrata i koji su niže potrošačke moći.

Kada je reč o cenama maloprodajnih objekata i lokala, Vujičić je kazao da se cena kvadratnog metra kreće od 2.000 do 2.500 evra, dok su cene metra kvadratnog u poslovnim objekatima (u koje spadaju poslovne zgrade i velike kvadrature prostora) jeftinije.

On je rekao da se još sredinom 2009. godine smanjila visina zakupa i dodao da se sada cena zakupa poslovnih prostora A klase zadržala u nekom nivou od 15 evra po kvadratu.

"Veliki broj vlasnika je uradio preraspodelu poslovnog prostora, ili je smanjen broj kvadrata koje su rentirali, ili su promenili lokaciju", rekao je Vujičić i dodao da neće doći do smanjenja visine rente u narednom periodu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar