SUBNOR:Vratite nam 100.000 stanova

Novi Sad - Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije traži povraćaj oduzete imovine, koja se meri stotinama hiljada kvadratnih metara.

SUBNOR Srbije je formirao krajem prošle godine Komisiju za materijalno-finansijsko poslovanje i imovinu, čime su, kažu,stvoreni uslovi u vezi s vraćanjem boračke imovine oduzete ili uzurpirane na razne načine.

Imovina je, po oceni SUBNOR-a, značajna i meri se u desetinama hiljada stanova, velikom broju legata, poslovnom prostoru, umetničkim delima.

Po rečima predsednika te komisije SUBNOR-a Puniše Jovanovića, procenjuje se da je među boračkom imovinom 80.000 do 100.000 stanova, ali i mnogo kvadrata objekata i zemljišta. Takođe, 240.000 stanova koje su boračkim kreditima adaptirani, renovirani ili nadograđeni.

"Nekadašnja država je za stambene potrebe učesnika Drugog svetskog rata odvojila ogroman novac koji je prebačen boračkim organizacijama. Deo novca za borce koji su živeli van gradskih sredina dodeljivan im je kao kredit za adaptaciju, rekonstrukciju ili dogradnju stambenih jedinica, dok su oni u gradovima dobijali odgovarajuće stanove", kaže Jovanović.

"U gradovima je boračka organizacija, zajedno s tadašnjim javnim stambenim preduzećima ili direkcijama za izgradnju grada, udruživala novac, s ostalim zainteresovanim institucijama gradila zgrade, a zauzvrat dobijala stanove koje je delila borcima. Procenjujemo da je broj tih stanova u gradovima Srbije između 80.000 i 100.000. Posedujemo podatke da samo u Kraljevu ima 273 stana, u Sremskoj Mitrovici 228, Boru 220 itd, a napominjem da je reč samo o stanovima u uskom gradskom jezgru", navodi on.

Dodaje da je u svim slučajevima reč o komfornim stanovima, građenim sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, dodajući da borci očekuju da im se vrate ne samo oni već i druga oduzeta imovina.

"Tražimo i zemlju koju su naši članovi, kada je mlađa generacija odlazila iz sela u gradove – a borci su uglavnom bili sa sela – ostavljali boračkim organizacijama. Davali su zemlju i kod izgradnje pojedinih spomen-obeležja, građevinske objekte, i to opet uglavnom po selima – prodavnice", navodi Jovanović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar