Voždovac: Prvi stanari u maju 2012.

Prvi stanari u naselju Stepa Stepanović u Beogradu, kako najavljuju u Građevinskoj direkciji Srbije, ključeve svojih nekretnina dobiće u maju 2012. Direkcija je započela izgradnju prvih 1.450 stanova od 4.578 koliko će ih biti sagrađeno na prostoru bivše voždovačke kasarne “4. juli”.

- Ugovorena je izgradnja 2.250 stanova. Početak radova na ostalim projektima očekujemo najkasnije do kraja marta. Završetak prvih radova predviđen je na proleće 2012, a poslednjih na jesen sledeće godine - rekao je direktor Direkcije Dragan Grujić.

Marko Kovačević jedan je od prvih kupaca i kaže da se na taj korak odlučio jer smatra da je to dobar način da reši svoje stambeno pitanje.

- Pre svega, cena od 1.290 evra po kvadratu je povoljna. Sigurnost mi uliva to što iza ovog projekta stoji država. Stan od 50 kvadrata kupujem iz subvencionisanog kredita kod “Komercijalne banke” i rata bi trebalo da iznosi oko 300 evra - rekao je on.

Za razliku od njega, jedan od potencijalnih kupaca Igor P. kaže da iz Direkcije nije izašao zadovoljan.

- Niko nije mogao da mi navede tačan datum useljenja, a država neće ni da plati penale ukoliko stanovi kasne. Živim kao podstanar i dok čekam taj stan moraću da plaćam i kiriju. Troškovi će mi se tako duplirati, pa će mi mesečno trebati najmanje 500 evra. Nije mi jasno ni zbog čega subvencionisani kredit može da se dobije samo u “Komercijalnoj banci” i AIK banci - priča on.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je prošle godine izjavio da će sa bankama napraviti dogovor koji će omogućiti da se prva rata plaća tek po useljenju, ali od toga izgleda nema ništa. Ministar kaže za “Blic” da se to nije ostvarilo “zbog politike banaka”.

- Imali smo obećanja da će banke ponuditi i takvu mogućnost. „Banka Inteza” nudi kredit za koji u prvoj godini ne moraju da se otplaćuju rate, a sličnu stvar su najavile i druge banke. Smatram da je korektno da se kupcima, kada su u pitanju ovakvi projekti, obezbedi takav period. Kada sam pričao s bankarima, imao sam njihovo obećanje da je to realno i sada očekujem da to i realizuju - poručuje Dulić.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Dragan Grujić rekao je da izgradnju naselja kreditiraju “Komercijalna banka” i AIK banka. On smatra da ljudi ne odustaju od kupovine zbog nepovoljnih uslova kredita.

- Cena je stvarno povoljna. Slučajevi da neko odustane su sporadični i mislim da nisu vezani za to što je država pooštrila uslove za stambene subvencionisane kredite. Ko uzme taj kredit, njemu se već pomaže time što povoljno kupuje stan i dobija deo državnih subvencija. Komercijalne kredite kupci mogu da uzmu kod 13 banaka koje su potpisale ugovor sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita. U tom slučaju, ko danas potpiše ugovor sa nama, novac uplaćuje tek u maju. Potom ima grejs period od godinu dana, a tada će stanovi biti gotovi - kaže on.

Grujić tvrdi da su svim kupcima naveli tačne rokove.

- Ovi objekti će biti završeni za 16 meseci.

Na pitanje da li će država platiti penale ako probije rokove, Grujić kaže:

- Platićemo, što da ne, ali do toga neće doći.

Stanovi za vojsku
Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da vojska neće iskoristiti svih 21 odsto stanova koje treba da dobije na ime ustupljenog zemljišta na prostoru bivše kasarne “4. juli” već će ih, u dogovoru sa Građevinskom direkcijom Srbije, zameniti za stanove u Vranju, Paraćinu, Valjevu i drugim gradovima. On je rekao da su se odlučili na takav potez da bi dobili što više stanova za pripadnike vojske na teritoriji cele Srbije.

Novi projekat
Ministar Oliver Dulić je rekao da će ovo naselje biti “pravi mali grad u kome će živeti oko 15.000-20.000 ljudi”.
- Zainteresovanost za kupovinu stanova na ovoj lokaciji i dalje je izuzetno velika i ima tri puta više potencijalnih kupaca nego što ima stanova. Namera nam je da tokom leta otvorimo i gradilište u naselju Doktor Ivan Ribar na Novom Beogradu na kome ćemo izgraditi oko 1.000 stanova - istakao je Dulić i dodao da zbog ovih projekata očekuje da će “građevinska sezona biti bolja od prošlih”.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Voždovac: Prvi stanari u maju 2012.”

  1. sonja pesic says:

    gradite samo u beogradu a jug srbije nek okupiraju drugi

Ostavi komentar