Ulaganje u nekretnine u Beogradu – siguran profit

Svetske agencije koje se bave investicijama označile su Beograd kao jedno od najinteresantnijih mesta za ulaganje. Izgradnja dva mosta, završetak obilaznice oko grada, u okviru koje će se graditi mostovi preko Save i Dunava, inevsticije su za najmanje milijardu evra. Samo u infrastrukturu železnice, koja obuhvata i prugu Beograd-Budimpešta, za brzine od 200 kilometara na sat, biće uloženo još toliko.

Već je počela prodaja stanova u okviru projekta "Beograd na vodi", kapitalnoj investiciji od čak 3 miljarde dolara, koja je jedan od prioriteta Vlade Srbije. Kompanije "Lidl" i "Ikea" već su kupile lokacije za izgradnju velikih tržnih centara. Očekuje se i dolazak najvećeg trgovinskog lanca u Evropi "Kerfora". I domaći investitori najavljuju velika ulaganja u ovoj oblasti. Otvoreno je nekoliko luksuznih hotela, a u ovoj godini počeće izgradnja novih.

Brže do građevinskih dozvola

Srbija je godinama bila na začelju liste po brzini dobijanja dozvola, a među najpoznatijima po preprekama na koje su nailazili investitori. Novim zakonom administracija je obavezna da za potrebe investitora u roku od 4 nedelje obezbedi saglasnosti potrebne za dobijanje gradjevinske dozvole. Znatno su smanjene i nadoknade za uredjenje gradjevinskog zemljišta, a dodatna pogodnost je to što se obaveze mogu platiti tek pri dobijanju upotrebne dozvole. Ove izmene ubrzaće realizaciju investicija, a i cena će biti niža.

Investiranje u nekretnine je sigurno ulaganje koje obezbeđuje profit

Izvesno je da će cena nekretnina u Beoradu rasti u odnosu na trenutno stanje. S obzirom na činjenicu da su kamate u pojedinim zapadnim zemljama čak negativne, ulaganje u nekretnine je sigurna investicija koja donosi profit. Cene zemljišta i troškovi izgradanje su izuzetno niski. U ovom trenutku su i cene gotovih stanova veoma povoljne. Nekoliko desetina hiljada ljudi dolazi svake godine u Beograd da tu živi. U unutrašnjosti i dijaspori raste interesovanje za kupovinu.

Beograd postaje regionalni finansijsko-investicioni centar Jugoistočne Evrope u koji dolaze velike svetske kompanije. Broj turista godišnje se povećava po stopi iznad 10 odsto, a svetski operateri proglasili su Beograd za jedan od desetak gradova koje obavezno treba posetiti. "Sve ovo je garancija da će rasti tražnja za nekretninama", ubedjen je Nedeljko Malinović vlasnik agencije "Legat", koja je u proteklih 15 godina, izmedju ostalog, realizovala nekoliko velikih projekta za Merkator, Hjundai, Gorenje, Famis itd.

Beograd ima najmanje 100.000 podstanara čija je prirodna želja da dodju do krova nad glavom. Ako tome dodamo velika ulaganja države, dolazak investitora i velikih inostranih kompanija i niske kamatne stope na kredite, tržište nekretnina u srpskoj prestonici oživeće u narednom periodu. Oni koji prvi ulože mogu očekivati da će najviše i zaraditi.

Donošenjem Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti koji između ostalog utvrđuje ko se može baviti posredovanjem, koje uslove treba ispuniti za obavljanje poslova posredovanja, koje su obaveze posrednika, a koje nalogodavaca itd. uvodi se red na tržištu nekretnina. Ove godine Srbija dobija i prve licencirane agente za posredovanje u prometu nekretnina. Klaster nekretnina i Udruženje posrednika u prometu nekretnina su tokom prethodnih nekoliko godina uspeli da se izbore za donošenje ovog zakona i svojim daljim radom trude se da se i u našoj zemlji obezbedi kvalitet usluga kakav su postigle najrazvijenije zemlje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar