Ugovor o najmu

4 dela koja svaki ugovor o najmu mora da sadrži

Ugovor o najmu je ugovor između onog ko potražuje nekretninu na korišćenje i onoga ko svoj stan ustupa na određeno vreme. Ugovor o najmu uređuje odnose ovih dveju strana tokom ugovornog perioda štiteći prava i jednih i drugih. Zato ugovor o najmu najpre sadrži prava i obaveze onog ko preuzima stan na korišćenje, ali i dužnosti vlasnika prema svojim stanarima, jer je nekretnina i dalje u njegovom vlasništvu. Pored pomenutog svaki ugovor o najmu sadrži imena ugovornih strana i period na koji se vrši najam, cenu i naravno uslove pod kojima se ugovor može prekinuti pre ugovorenog roka.

Lični podaci najmodavca i stanara

Da bi ugovor o najmu bio validan on mora da sadrži imena stanara, koji će živeti u prostoru ili su pravno odgovorni za prostor i podatke vlasnika odnosno kompanije koja zastupa vlasnika prilikom poslova izdavanja nekretnine. Sva pomenuta lica moraju da imaju validne potpise, jer će potpisani biti odgovorni za eventualna sporna pitanja.

Period izdavanja

Ovaj deo ugovora se odnosi na dužinu ugovornog odnosa, odnoso koliko dugo će stanar koristiti prostor. U većini slučajeva kada je reč o najmu sa svrhom stanovanja ugovor se potpisuje na period od godinu dana, sa tendencijom produžetka nakon ovoga perioda, dok se u poslovne svrhe ovaj ugovor ugravnom potpisuje na duži period.

Novčana naknada za boravak u stanu

Novčana naknada odnosi se na iznos koji stanar plaća za korišćenje prostora i ona podrazumeva mesečnu stanarinu, troškove komunalija i sigurnosni depozit. Kirija i troškovi komunalija, struje, vode, gasa, kablovskih i Internet usluga se plaćaju do određenog datuma u mesecu koji je naznačen u ugovoru i mogu se plaćati zajedno u okviru fiksne kirije precizirane ugovorom ili posebno od starne stanara po prijemu računa, u zavisnosti od njihove visine.

Dok se stanarina i troškovi komunalija plaćaju kontinuirano svakog meseca, ili na tri meseca u zavisnosti od zahteva najmodavca, sigurnosni depozit se predaje u celosti na početku ugovornog perioda kao zaštita od eventualnih oštećenja i zloupotreba. On je obično u visini jedne mesečne kirije i vraća se na kraju ugovornog perioda, ukoliko se ustanovi da su ključevi stana predati vlasniku bez ikakvih oštećenja.

Kakav će dogovor biti u vezi plaćanja zavisi isključivo od vlasnika i stanara, ali je veoma bitno da postignut dogovor bude zabeležen u ugovoru o najmu kako bi se zaštitile i jedna i druga ugovorna strana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar