U Obrenovcu obnovljena 1.331 kuća pogođena poplavama, a izgrađena 41

Predstavnik Opštine Obrenovac Aleksandar Pantelić izjavio je danas, tokom posete delegacije Evropskog parlamenta tom gradu, da je uz pomoć Evropske unije (EU) u Obrenovcu obnovljena 1.331 privatna kuća, koja je pogođena poplavama 2014. godine, a izgrađena 41 nova.

Pantelić je rekao da je uz pomoć EU obnovljeno šest osnovnih i srednjih škola i da je izgrađena jedna nova škola, kao i da je obnovljeno više od 2.400 poljoprivrednih gazdinstava i izgrađena zgrada za socijalno stanovanje sa 32 stana.

On je rekao da je u poplavama oštećeno oko 7.000 objekata, a da je šteta iznosila oko 200 miliona evra.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da Srbija tri godine posle poplava ima sistem i pravila za reagovanje u takvim situacijama i novac za obnovu u slučaju nove prirodne nepogode, kao i da je Srbija danas bezbednija nego pre poplava.

On je rekao da Srbija u saradnji sa Svetskom bankom ima na raspolaganju 70 miliona dolara za slučaj neke nove nepogode i potrebe za obnovom.

- Posle 2014. imali smo poplave, ali ni približno tako razorne. Ono što je važno je da sada možemo brzo da odgovorimo na takve izazove - rekao je Blagojević i dodao da je kroz Fond solidarsti obnovljena i infrastruktura i ojačana odbrana od poplava.

On je, odgovarajući na pitanje parlamentaraca, rekao da niko nije ostao bez obnovljene ili nove kuće posle poplava i da je to informacija "stara dve godine".

Upitan o tome šta očekuje od kontrole, Blagojević je rekao da ovo nije prva kontrola i da je Kancelarija prošla kontrole Državne revizorske institucije, nevladinog sektora, Transparentnosti Srbija i Kancelarije za kontrolu trošenja evropskih sredstava.

- Svaka kontrola je prošla dobro - rekao je Blagojević novinarima u Obrenovcu.

Parlamentarac Derek Vuhan rekao je da je Evropski parlament zadovoljan obavljenim poslom i čestitao na odličnom radu Srbije na obnovi poplavljenih područja.

Delegacija Odbora EP za budžetsku kontrolu posetila je Poljoprivredno-hemijsku školu u Obrenovcu, koja je obnovljena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Na školi je zalepljena pločica koja označava dokle se voda podigla u poplavama, što je oko dva metra.

Direktor škole Dragoljub Zlatanović rekao je da su obrenovačke škole, posle poplava 2014. godine, obnovljene sredstvima EU.

- Naši učenici, posle obnove škola, mogu potpuno ravnopravno sa svojim vršnjacima da pohađaju nastavu - rekao je Zlatanović i dodao da škola od 2003. godine sarađuje sa EU na osnaživanju poljoprivrednih škola.

EU je najveći donator opštine Obrenovac, sa više od 11 miliona evra koji su utrošeni na izgadnju i obnovu objekata posle poplava.

Pantelić je evropskim parlamentarcima uručio zahvalnicu zbog pomoći koju je EU pružila opštini i rekao da je EU bila prva koja im je pružila pomoć i da je zbog toga podrška Obrenovčana pridruživanju Srbije EU velika.

Vuhan je rekao da njegove kolege Srbiju smatraju evropskom porodicom i velikim prijateljima.

- Jedna od važnih stvari danas bila je da ne pričamo samo o novcu, jer od toga su važniji ljudi. Videli smo video u kojem ljudi zahvaljuju na pomoći jer smo im obnovili kuće i farme. Zahvalnicu ćemo nositi s ponosom - rekao je Vuhan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar