U naselju “Stepa Stepanović” prodato već 1.700 stanova

Oživljava tržište nekretnina u Srbiji, ali novih kvadrata malo u ponudi. Useljenja na Voždovcu planirana za maj. Cene u Srbiji u odnosu na lane niže i do 30 odsto

Dok je u prethodnim decenijama pred izbore promet nepokretnostima, po pravilu, zamirao, tržište nekretnina u Srbiji sada se budi. Ne u meri u kojoj bi to želele agencije za promet nekretnina ili investitori, ali se situacija poboljšala iako u proteklih mesec dana drastičnih pomeranja cena nije bilo. U beogradskim agencijama tvrde da se i dalje najviše prodaju nasleđeni stanovi, menjaju se veći za manje, ali ima i onih kupaca, koji svoj novac više ne žele da čuvaju u bankama, već ga ulažu u nekretnine. Kako kažu, najviše je keš kupaca, među kojima su i naši građani na privremenom radu u inostranstvu.

U naselju Stepa Stepanović na Voždovcu izgradnja 4.616 stanova odvija se po planiranoj dinamici. U toku su završni radovi na zgradama čije je useljenje planirano za početak maja. Izvode se i radovi na komunalnoj i saobraćajnoj infrastrukturi. U Građevinskoj direkciji Srbije ističu da prodaja ide odlično i da nove vlasnike već ima više od 1.700 stanova. Ne kupuju samo oni građani koji su se prijavili, već i oni koji nisu na spisku i samoinicijativno, bez zakazivanja, dolaze u Direkciju.

- Bez obzira na mnoge probleme, koji nisu prevaziđeni, tržište nekretnina živi i konačno posle godinu dana možemo da kažemo da ima posla - ističe Kaća Lazarević, suvlasnik agencije “Alka”. - Prvi put se dešava da izbori ne utiču na kupoprodaju nepokretnosti. Izgleda da je ljudima dosta politike i da su se okrenuli životnim problemima, a jedan od njih je svakako krov nad glavom. Nažalost, kreditnih kupaca je i dalje malo, uglavnom se kupuje za keš.

Ova godina je idealna za kupovinu kvadrata, jer su cene u odnosu na isti period prošle godine niže za 20 do 30 odsto. I nova uredba o subvencionisanim stambenim kreditima donela je niz olakšica za podstanare, ali je činjenica da je malo onih koji se u ovim uslovima, u strahu od gubitka posla, odlučuju na zajam.

U svakom slučaju, s obzirom na to da je investiciona aktivnost bila manja, jer osim državnih projekata nije bilo privatnih investicija u stanogradnju, u narednom periodu se ne može očekivati da cene stanova značajnije padaju. Država će krajem ovog meseca započeti i projekt izgradnje oko 700 stanova u naselju “Dr Ivan Ribar”. Cena kvadrata će biti poznata kada se posao ugovori sa izvođačima, a predračunska vrednost izgradnje tog kompleksa je 40 miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar