U maju konkurs za stanove

Kikinda: Gradnja u Bloku C1, na parkingu u Nemanjinoj ulici, koja se gradi po Zakonu o socijalnom stanovanju dobro napreduje. Izgrađeno je 15 stanova i dva poslovna prostora, a stanovi su veličine od 46 do 64 kvadratna metra. Izvođač radova je firma „AS stan“ iz Beograda. Sredstva su obezbedili Republika Srbija i lokalna samoprava. Očekuje se da će za kompletne radove biti utrošeno 78 miliona dinara, a objekat ostaje u vlasništvu lokalne samouprave.

Konkurs za dodelu stanova ne može da se raspiše dok oni ne budu završeni, a to će biti u maju, najavio je Milorad Mandić, direktor Opštinske stambene agencije. Interesovanje za stanove je ogromno, između ostalog i zato što su građeni po najsavremenijoj metodi, a zakupnina će biti od 1,2 do 1,5 evra po kvadratu. Ovi stanovi neće moći da se otuđuju, a deo njih biće i službeni, za profile zaposlenja koji nedostaju Kikindi.

-Zadovoljni sno dinamikom radova. U narednom periodu radiće se fasada i montaža preostalih delova. Vladina Uredba o dodeli stanova predviđa ko će moći da konkuriše za stanove i očekujemo Pravilnik o dodeli stanova, nakon čega će lokalna samouprava formirati komisiju u kojoj će članovi biti predstavnici opštine Kikinda, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, nadležnog Ministarstva – kaže Mandić.

Uredba, između ostalog, propisuje da za stanove mogu konurisati porodice sa troje i više dece, parovi do 45 godina, samohrani roditelj koji obavlja samostalno roditeljsko pravo, ukoliko nemaju stan ili kuću u svom vlasništvu. Red prvenstva dodele utvrđivaće se po stambenom statusu, visini primanja, zdravstvenom stanju, invalidnosti i broju članova porodičnog domaćinstva.

Opštinska stambena agencija konkurisala je za izgradnju još jedne zgrade na istom prostoru. Radi se novom programu socijalnog stanovanja za šta će sredstva takođe obezbediti Evropska banka zajedno sa državom i lokalnom samoupravom. Na parceli je plan da se izgradi 130 stanova i participirano je za 60.

- U Kikindi ima potrebe za više od 200 ovakvih stanova, ne računajući izbegle i prognane osobe. Uskoro će biti raspisan i program koji će obuhvatiti zbrinjavanje i poboljšanje uslova života Roma – dodaje Mandić. - Program pod nazivom „1.720“ Evropske banke za razvoj takođe će dobitisvoj epilog. Opština Kikinda konkurisala je za 60 stanova i jedna je od 12 lokalnih samouprava koje su ušle u ovaj program. Od 60 stanova, 20 će moći da se otkupe po ceni po kojoj su izgrađeni, a ostatak će biti izdat u zakup. Sredstva za ovu investiciju planirana su buyetom Vlade Srbije za 2015. godinu i u toku su prve aktivnosti koje će doprineti realizaciji. Ovi stanovi moći će da se otkupe na period od 24 godine sa kamatom od četiri odsto i grejs periodom od pet godina.

Program će obuhvatiti izgradnju 1.720 stanova u Srbiji, a u Kikindi bi bili građeni takođe u Bloku C1.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar