U hotele će biti uloženo 20 miliona evra

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, na Zlatiboru se trenutno investira ogroman novac u izgradnju novih hotela, rekonstrukciju postojećih i unapređenje pratećih sadržaja. Prema grubim procenama, ove i naredne godine domaći i strani hotelijeri i kompanije uložiće u turizam najmanje nekoliko desetina miliona evra, zahvaljujući kojima će planina dobiti prvi hotel sa pet zvezdica, dva luksuzna apartmanska naselja, nekoliko bazena, sportski kompleks, na stotine novih ležaja…

Jagodinska kompanija „Hemel” trenutno stoji iza ubedljivo najveće investicije na Zlatiboru vredne dvanaest miliona evra, piše Blic. U naselju Zova, na površini od četiri hektara, „Hemel” je prošle nedelje otpočeo gradnju Centra za zdrav život „Ruža vetrova”, koji će se sastojati od hotelskog dela sa 50 ležaja i apartmanskog naselja sa 120 dvokrevetnih apartmana. „Ruža vetrova” biće prvi zlatiborski hotel kategorisan sa pet zvezdica, a između ostalog, sadržaće centar za detoksikaciju organizma i mršavljenje, otvoreno klizalište, tri bazena, kuglanu, golf teren, pešačke staze.

- Služićemo isključivo organsku hranu, dakle namirnice bez pesticida, herbicida i veštačkih đubriva. Ceo kompleks biće izgrađen od prirodnih materijala - drveta, cigle, opeke, a ako nam urbanističkim aktima bude dozvoljeno, voljni smo da mimo ovoga gradimo i pravo malo selo sačinjeno od etnokućica - kaže Nenad Miljković, direktor „Hemela”.

Nazire se kraj radova na hotelu „Tornik”, koga u naselju Kamalj gradi kompanija „Pionir” iz Subotice. Očekuje se da ovaj objekat bude u funkciji do naredne letnje turističke sezone kada će sa četiri zvezdice turistima ponuditi 300 ležaja, otvoreni i zatvoreni bazen, velnes centar, sportske terene.

Najdalje do marta 2010. trajaće građevinski poduhvat u koji se upustio hotel „Olimp”.

- Uz postojeći, gradimo još jedan objekat iste veličine. Ovim ćemo dobiti osamnaest novih soba sa pedesetak kreveta, bazen, saunu, tursko kupatilo, masernicu, kongresnu salu, hol sa recepcijom i aperitiv barom. U ovu investiciju vrednu tri miliona evra upustili smo se jer postojeći kapaciteti nisu bili dovoljni da se izađe u susret tražnji turista. Očekujem da ćemo, pre svega novim pratećim sadržajima, uspeti da hotel popunimo i u vansezonskom periodu i postati srecište kongresnog turizma - objašnjava Miodrag Ilić, direktor „Olimpa”.

Posle 34 godine od kako je izgrađen, hotel „Dunav” spreman je za prvo veliko umivanje. Početak poslova na renoviranju ovog objekta planiran je za oktobar.

- Vrata gostima otvorićemo ponovo u maju. „Dunav” će ostati istih kapaciteta kao sada, ali će dobiti novi inventar, izolaciju, instalacije, kuhinnju, restoran. Želja nam je da poboljšamo nivo usluga i budemo konkurenti ostalim hotelima - ističe Vanja Smiljanić, direktor „Dunav turista”.

Ljubljanska kompanija „Rašica poin”, koja gazduje sportskom dvoranom i konačištem od 88 ležaja, uložila je ovog leta oko tri miliona evra u osavremenjivanje hotela i zamenu parketa u hali. Ipak, prava ulaganja na Zlatiboru tek očekuju Slovence jer je Upravni odbor „Rašice” doneo odluku da se na proleće konačno krene sa izgradnjom hotela na placu površine 57 ari, smeštenog tik uz dvoranu.

- Prema idejnom rešenju, biće to skupo i velelepno zdanje sa četiri zvezdice. Naš hotel će raspolagati sa tri bazena, od kojih će jedan biti olimpijski, kongresnom salom, natkrivenom garažom - objašnjava Dragan Tomić, menadžer „Rašicinog” ogranka na Zlatiboru.

Na perifernim delovima Zlatibora gradiće se dva super luksuzna apartmanska naselja čijem će zovu moći da se odazove samo bogata klijentela. Ruska kompanija „Miledi investment group” u ataru sela Ribnica kupila je 18 hektara zemlje za izgradnju kompleksa koji će biti sačinjen od luksuznih vila podignutih u planinskom stilu od kamena i drveta. Uvodni radovi već su počeli, a apartmansko naselje biće obogaćeno golf terenima, stazama za jahanje i nordijske sportove, kupalištima… Sličnu ideju ima i jedna holandska firma koja je kupila 40 hektara u selu Semegnjevo.

- Velike investicije koje se slivaju na Zlatibor, čak i u vreme velike krize, dokaz su da smo perspektivni turistički centar. Mi ćemo se potruditi da dodatnim sadržajima, poput izgradnje gondole koja će povezati turistički centar i skijalište Tornik, izgradnjom biciklističkih staza i zabavnim parkom na Obudojevici opravdamo poverenje koje su nam investitori ukazali - kaže Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije „Zlatibor”.

„Palisad” gradi sportski centar

U naselju Triangl, dva kilometra od centra turističkog naselja, letos je počela izgradnja sportskog centra u koji investira hotel „Palisad”. Na površini od četiri hektara grade se tri fudbalska igrališta, od kojih dva sa veštačkom travom i po jedan košarkaški i odbojkaški teren. Ovaj kompleks čije se otvaranje očekuje sledećeg leta, kažu u „Palisadu”, omogućiće sve uslove sportskim ekipama za bazične pripreme, a tvorac njegovog idejnog rešenja je Vladimir Rakočević, direktor sportskog centra „Teleoptik” u Beogradu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar