U eks-Jugoslaviji najteže u Beogradu doći do stana

Kada se u obzir uzmu prosečna cena kvadrata, uslovi stambenih kredita i naravno prosečne plate, kupovina stana u Begradu ispadne najnepovoljnija u regionu.

Prosečna cena kvadrata u našoj prestonici je nešto manja nego u Zagrebu i Sloveniji, ali su krediti skuplji, a prosečne plate duplo manje. U odnosu na Podgoricu i Sarajevo plate su nešto manje, a krediti malo jeftiniji, ali su cene stanova veće i za 60 odsto.

Primera radi, Beograđanin za stan od 50.000 evra može da kupi oko tridesetak kvadrata i za to će 25 godina da plaća ratu jednaku prosečnoj plati u Srbiji - 350 evra. Stanovnicima hrvatske i slovenačke prestonice je rata kredita manja od polovine plate, mada za taj novac mogu da kupe par kvadrata manje. U Podgorici, Skoplju i Sarajevu rate su veće od 30 do 50 evra, ali za isti novac može da se kupi stan sa sobom više.

Ono što je interesantno je da je Beograd po procečnoj ceni možda iza Zagreba ili Ljubljane, ali raspon cena u srpskoj metropoli je najveći. Naime, cena kvadrata stana se kreće od 1.100 evra na periferiji do 3.000 evra na Vračaru ili Novom Beogradu. Ove gornje cene su čak veće od najskupljih kvadrata u Zagrebu ili Ljubljani koje se kreću oko 2.500 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar