Turci sve češći kupci stanova u Crnoj Gori

Cena i prodaja stanova u Crnoj Gori ustalile su se poslednjih godina na približno istom nivou, saopšteno je iz agencija za nekretnine.

Predstavnici agencija naveli su da je u prošloj godini pojačano interesovanja turskih građana za kupovinu crnogorskih nekretnina, i da kupaca stanova iz Turske ima sve više.

Direktorka podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, kazala je za Pobjedu da su se cene stanova u Podgorici ustalile zadnje tri-četiri godine i da smatra da se ove godine neće značajnije menjati.

Ona je rekla da su klijenti zainteresovani za kupovinu, ali stanova koji su značajno ispod realne cene.

“Uglavnom se traže jednosobni stanovi vrednosti od 35 do 40 hiljada evra i dvosobne od 50 do 55 hiljada evra, koje je gotovo nemoguće imati u ponudi”, istakla je Radović i dodala da se jedino mogu prodati stanovi čija je cena malo niža od realne i tržišne vrednosti stana.

Prema njenim rečima u Podgorici najveće interesovanje vlada za stanove u kvartu preko Morače i blokovima pet, šest i devet.

“Nama su ove lokacije trenutno najtraženije i po interesovanju ispred Siti kvarta. Moguće zato što u Siti kvartu više nema stanova u ponudi, pa su se kupci orijentisali na ove lokacije”, kazala je Radović.

Kako je navela, klijenti traže uglavnom stanove u novogradnji, ali posljednjih nekoliko meseci je pojačano interesovanje za starije kvalitetne zgrade.

“Cena stanova u Podgorici u novogradnji se kreće od 1.100 do 1.800 evra, a u starogradnji od 700 do 900 evra po kvadratu, zavisno od lokacije, veličine, spratnosti i očuvanosti” rekla je Radović, dodajući da očekuje da bi najavljena treća faza projekta “Hiljadu plus” mogla oživeti tržište nekretnina.

Menadžer budvanske agencije Gold agent, Vladan Stanišić, ocenio je da je prošle godine zabeleženo blago povećanje interesovanja za kupovinu stanova u Budvi.

On je rekao da je prošla godina bila malo bolja od 2016, ali da se cene stanova u Budvi nisu menjale i da kreću se od 1.500 do 3.000 evra po metru kvadratnom.

Stanišić je potvrdio veliko interesovanje iz Turske za stanove u Crnoj Gori od prošle godine.

“U Crnu Goru počeli su da dolaze klijenti iz Turske, koji kupuju stanove vrednosti od 50 do 70 hiljada evra. Kupuju u celoj Crnoj Gori, ali najviše u Budvi”, kazao je Stanišić, dodajući da je znenađen tim interesovanjem.

Prema poslednjim podacima Monstata objavljenim sredinom novembra prošle godine, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu prošle godine iznosila je 1.140 evra i veća je osam odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar