Tržište nekretnina poluživo

ada je stanogradnja gotovo stala ponuda i potražnja stanova u odnosu na protekle dve godine je gotovo ista. I dalje se traže manji stanovi, oni od 40 do 50 kvadrata i garsonjere.

U agencijama za nekretnine saznajemo da kod cene kvadrata nema pravila. Prodavci nekretnine procenjuju u zavisnosti od toga koliko im je potrebno novca, dok kupci gledaju da prođu što jeftinije, pa se tako i ponašaju, hoće ispod cene bez obzira na lokaciju, veličinu i starost stana.
Prema rečima Momčila Zukovića iz Agencije "Rojal" prodaje se sve što je povoljno, a šta se pod tim podrazumeva, veli, teško je proceniti.
- Nekada se tačno znala cena za svaku lokaciju u gradu i tu nije bilo odstupanja. Pošto je stanogradnja stala, broj investitora se sada može izbrojati na prste obe ruke, a cene kvadrata su šarene, od 800 do 1.400 evra - kaže Zuković. Dodaje kako su prekjuče imali slučaj da su uknjiženu garsonjeru na Bulevaru Evrope odmah prodali, čim su je zaveli u ponudu. Kupac je, kaže, platio za nju malo više od hiljadu evra po kvadratu.
U agenciji "Halo" od Nebojše Medakovića saznali smo da se na tržištu oseća nedostatak keša i da kupi pazare samo na kredit. I on naglašava da se prodaje ono što je povoljnije. Nekada su u tu kategoriju spadali i stanovi u izgradnji na Bulevaru Evrope i Somborskom bulevaru, ali su te lokacije izgradnjom saobraćajnica postale atraktivne.I iskustvo ove agencije, koja ima 11 poslovnih jedinica, pokazuje da se mogu naći stanovi i ispod hiljadu evra po kvadratu.
- Oseća se potreba za novim stanovima, ali je malo stanova u izgradnji - podvlači Medaković.
Kod nas inače nema kupaca koji pazare stare stanove, a onda ih adaptiraju, pa onda potom ponude tržištu po višoj ceni. U Novom Sadu, ističe, taj biznis nije još počeo.
Dakle, kako "geografski" stoje cene po gradu? Na Grbavici je za dupleks stan izgrađen pre sedam godina prodavac tražio 950 evra po kvadratu i bio je raspoložen i da čeka dok kupac ne dobije bankarski kredit. Drugi pak prodavac s Limana 1 za stan izgrađen pre više od tri i po decenije tražio je 1.150 evra po kvadratu, i nije bio raspoložen da cenu malo spusti. Na pitanje da li u stan treba ulagati, odgovorio je potvrdno, dodajući kao olakšavajuću okolnost što nekretninu nikada nije izdavao podstanarima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar