Tržišna inspekcija od 1. novembra kontroliše trgovce nekretninama

Tržišna inspekcija će od 1. novembra 2015. godine kontrolisati da li su privredni subjekti koji se bave trgovinom i zakupom nekretnina usaglasili poslovanje sa Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Kako se navodi, tim zakonom je utvrđeno da posrednik mora prilikom oglašavanja prometa, odnosno zakupa nepokretnosti, u sredstvima javnog informisanja, u svom poslovnom prostoru ili na drugim mestima gde je dozvoljeno oglašavanje, pored podataka o svom poslovnom imenu i broju pod kojim je upisan u Registar posrednika, da oglasi i podatke o ceni, lokaciji, površini i strukturi nepokretnosti.

- Podaci o poslovnom imenu i broju registra moraju biti navedeni kod svih vrsta oglašavanja - oglasa u štampanim i elektronskim medijima, na bilbordima, natpisima koji su postavljeni na vratima ili u izlozima nepokretnosti, na fasadama zgrada i ne može da stoji samo internet adresa i broj telefona - ističe se u saopštenju.

Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti usvojen je krajem 2013. godine sa ciljem da uspostavi red uvođenjem Registra posrednika i smanji crno i sivo tržište, kao i da obezbedi pravnu sigurnost za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Zakon precizira da poslove posredovanja mogu obavljati samo privredni subjekti - preduzetnici i privredna društva, upisani u Registar posrednika.

U Registar je, prema podacima iz jula ove godine, bilo upisano 478 posrednika, od kojih 39% posluje u formi preduzetnika i zapošljava 52% ukupnog broja zaposlenih, a 61% u formi privrednog društva sa 48% od ukupnog broja zaposlenih lica u toj oblasti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar