Troškovi reprograma stambenih kredita

Građani koji se odluče da reprogramiraju svoje stambene kredite, odnosno izaberu grejs period moraće ponovo da upisuju hipoteku.

Hipoteka će se uspostavljati po ubrzanoj proceduri i po povoljnijoj ceni za klijente - kažu u Rajfajzen banci.

Procenu vrednosti nekretnine, klijent je u obavezi da dostavlja banci na svake tri godine, tako da pri reprogramu neće biti u obavezi da dostavi novu. Prihvaljivo je rešenje o porezu na imovinu.

Do sada su građani, kako kaže jedan bankar, koji su želeli da refinansiraju svoje stambene pozajmice iz bilo kog razloga, morali praktično da prikupljaju potpuno novu dokumentaciju i za to im je bilo potrebno minimum 1.700 evra. Kako će se za reprogram uglavnom odlučiti klijenti koji nisu u stanju da otplaćuju rate ili su ostali bez posla, pitanje je odakle im novac za prateće troškove.

Premija osiguranja iznosi od 1,5 do 3,5 odsto od iznosa kredita, a ukoliko građanin nema životno osiguranje, na to se dodaje još 0,25 odsto troška. Tako za stambeni zajam od 50.000 evra, ova provizija iznosi oko 1.500 evra. Ukinuti su svi troškovi koje je, do sada, naplaćivala NKOSK. Ipak, ostaje trošak za izlazak ovlašćenog procenitelja stana od 80 do 120 evra. Građani su obavezni da pribave i vlasnički list i upišu ponovo istu hipoteku.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar