Traži se kupac stana

CENA stanova u Beogradu u protekle dve godine znatno je opala, ali kupaca ima sve manje. Sada se kvadrati uglavnom pazare gotovinom, dok kreditnih kupaca gotovo da nema. Na tržištu su se pojavili i "salonci" iz užeg centra grada, koje su agencije za nekretnine ranije retko imale u ponudi. Nekada su eksluzivni stanovi u najužem centru prestonice prodavani za samo nekoliko dana po paprenim cenama, a sada njihovi vlasnici ni mesecima ne mogu da nađu kupce.
U Udruženju posrednika u prometu nepokretnosti "Krov", kažu da je promet na tržištu nekretnina znatno opao.
- Cena kvadrata u Beogradu je, u proseku, "pala" oko 20 odsto, ali, i pored toga, nema previše kupaca - kaže Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja "Krov". - Ne postoji više ona jagma gde su kupci, takoreći, sami podizali cenu. Oni koji imaju gotovine sada diktiraju stanje na tržištu nekretnina i prodavcima "ubijaju" cenu. Trenutno je najbolje investirati u stanove i kuće, jer je ponuda raznovrsna, a i cene su povoljne.
Da je trgovina nekretninama u Beogradu gotovo desetkovana, potvrđuju nam i u Agenciji za nekretnine "Alka", gde su, kako tvrde, gotovo nestali kupci velikih stanova i kuća.
- Daleko smo od onog prometa koji smo imali pre, recimo, dve godine - kaže Kaća Lazarević, direktorka ove agencije. - Uglavnom dolaze oni koji imaju keš, dok oni koji stanove kupuju uz pomoć kredita, skoro da i nema. U ponudi sada imamo i "salonce" u centru grda, kojih je nekad bilo malo u ponudi, ali fale kupci. Moguće je ovakav stan od 100 kvadrata sada pazariti za 200.000 evra, što je nekad bilo nezamislivo.
Lazarević dodaje da sada kupci uglavnom traže stanove u širem krugu "dvojke", jer su cene daleko pristupačnije, a kada se bude stabilizovalo tržište, njihova vrednost će sigurno ponovo biti veća.
Najviše su pojeftinili stanovi kod "Beogradske arene", gde je pre dve godine za kvadrat bilo potrebno izdvojiti 3.500 evra. Sada se kvadrat u ovom delu grada može pazariti za 2.400 evra. U blizini hrama svetog Save, kvadrat je sada jeftiniji za čak 900 evra, pa se nudi za 2.700. U opštini Čukarica cena kvadrata se kreće od 700 evra, koliko je u Sremčici, do 1.600 evra, koliko je u blizini Košutnjaka. Slična situacija je i na Paliluli, za kvadrat stana sa desne strane Dunava traži se 2.100 evra, a u Borči oko 800 evra.

ZAKUP
U PROTEKLOM periodu u Beogradu je znatno smanjena i cena iznajmljivanja stanova, pa je tako u centru grada moguće iznajmiti jednosoban stan za 200 evra.
- Javljaju nam se vlasnici stanova čija veličina prelazi 120 kvadrata sa zahtevom da ih prodamo, kako bi mogli da kupe dva ili tri manja, jer taj ne mogu nikako da izdaju - kažu u "Alki".

KRITERIJUMI
CENA kvadratnog metra zavisi od više faktora. Prvenstveno na cenu utiče lokacija, zatim sprat, struktura, kvadratura, kao i očuvanost. Koliko sugrađani moraju da izdvoje za kupovinu stana zavisi i od starosti zgrade, infrastrukture, vrste grejanja, opreme.
Najskuplji su mali stanovi na prvom spratu u novogradnji sa grejanjem, dok su najmanje atraktivni oni u suterenu, dvorišnim zgradama i visoki spratovi pod pločom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar