Suv vazduh rasušuje parket

Ako se pitate zašto vam se parket svake zime rasuši, pa počne da pucketa pod nogama i da se “klima”, za to je uglavnom uzrok grejanje, naročito centralno, koje veoma suši vazduh u stanu.

Drugi problem nastaje prilikom jutarnjih zimskih provetravanja. U stanu sa centralnim grejanjem temperatura je oko dvadesetak stepeni, a napolju, na primer, oko nule, što dovodi do temperaturnog šoka u strukturi drveta, a samim tim i do naglog skupljanja pojedinačnih letvica parketa, pucanja laka na sastavcima letvica. Otuda bi tokom zime trebalo da dodatno vlažite vazduh u stanu (od 40 do 60 odsto relativne vlažnosti vazduha), jer u suprotnom vrlo brzo parket neće biti onakav kakav je bio nakon postavljanja, jer se na mestima spojeva mogu pojaviti neravnomerne pukotine različite širine.

Odgovarajući klimatski uslovi postižu se korišćenjem ovlaživača koji se kače na grejna tela (radijatore), ili sušenjem veša ili stavljanjem vlažnih krpa na radijator.

Treba imati na umu da je drvo živ prirodni materijal, te uvek nastoji da se prilagodi uslovima u prostoru, ali njih nikada nije moguće potpuno kontrolisati, pa su male pukotine u parketu neminovne.

Ako vam se parket rasušio samo na pojedinim mestima, možda možete da ga i sami popravite, a za veće površine svakako zovite majstora. Ukoliko prostor između letvica nije mnogo velik, probajte da ga popunite piljevinom i lepkom.

Pomešajte lepak za drvo sa strugotinama starog parketa, to možete da uradite i grubljim brusnim papirom. Dobro izmešajte masu, a pre toga, najbolje što možete, pukotine očistite od prljavštine i prašine. Smesom napunite pukotine, dobro ih pritisnite, izravnajte i zagladite.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar