Sud ukinuo kamatu na kredit u “švajcarcima”

Sud doneo presudu u korist jednog zaduženog građanina u "švajcarcima" po kojoj mu se potpuno ukida kamata na kredit, a ostatak će plaćati po važećem kursu. Tako će kredit od 70.000 "švajcaraca" biti za 20.000 manji a rata od 300 franaka prepolovljena.

Posle odbijanja kolektivne tužbe klijenata zaduženih u švajcarskim francima protiv banaka koje su jednostrano podizale kamate na stambene kredite, pokrenuto je 150 individualnih tužbi. U korist jednog zaduženog građanina doneta je, po mnogima, istorijska presuda.

Srećni dobitnik ili gubitnik posle presude kreditu u švajcarskim francima nije hteo u javnost, a i njegov advokat je hitno otišao na godišnji odmor.

Ipak, u Udruženju "Efektiva", koje je ohrabrivalo klijenta zaduženog u "švajcarcima" da tuži banku, tvrde da je sudska praksa počela da gleda blagonaklonije prema klijentima u "švajcarcima" koji su do sada otplaćivali kredit kao na beskonačnoj traci.

"Ova prekretnica je došla u vrlo dobrom momentu s obzirom na to da i u zemljama u okruženju državni organi spremaju trajna rešenja za kredite u švajcarskim francima", kaže predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović.

Prema njegovim rečima, pre nekoliko dana je u Crnoj Gori je usvojen zakon o konverziji tih kredita po paritetu koji je važio na dan isplate, a u Hrvatskoj je predloženo rešenje koje će takođe biti usvojeno.

"Mi se za takvo rešenje zalažemo već četiri godine", kaže Gavrilović.

Marko Vasić, koji je je pre nekoliko meseci dobio četiri spora sa bankom, očekuje da mu se ovih dana vrati novac po presudi za jednostrano podizanje jer se banka nije žalila na prvostepenu presudu.

"Zadnja presuda koju sam dobio jeste presuda koja je doneta na jednom jedinom osnovu, gde je banka uzela 2.000 franaka na ime provizije na uzimanje kredita. Oni na sudu nisu mogli da dokažu zašto su uzeli proviziju za obradu od 2.000 franaka, s obzirom na to da oni dobijaju platu za obradu kredita", kaže Vasić.

Do sada se od 21.000 klijenata zaduženih u "švajcarcima" za jedan od četiri ponuđena modela radi lakše otplate odlučilo osam odsto zaduženih. Otuda i promena sudske prakse ne bi trebalo da obeshrabruje klijente.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar