Subvencije za stanove spuštene na 15 %

Država će u ovoj godini odobravati subvencije za stambene kredite, ali će one biti smenjene, pa će učešće dotacije biti 15 umesto dosadašnjih 20 %.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da to znači da će građani u finansiranju umesto sa 5 učestvovati sa 10 %.

Subvencionisani stambeni krediti ove godine će biti odobravani pod istim uslovima u pogledu starosti zainteresovanog kiljenta i stepena izgrađenosti objekta, rekao je Ćirić.

On je podsetio da je prošle godine učešće države u finansiranju bilo 20 %, građana pet %, a banaka 75 %, dok je sada taj odnos promenjen, pa tako građani učestvuju sa 10 %, država sa 15 %, a banke ostaju na nivou od 75 %.

Ćirić je naveo da ove stambene kredite mogu da traže osobe starosti od 30 do 45 godina, s tim što osobe starije 45 godina mogu da uzmu kredit na najduže 20 godina.

On je rekao da će se detalji vezani za ovaj program znati narednih dana, kada će i bliže informacije objaviti Nacionalna koropracija za osiguranje stambenih kredita.

Dosadašnji uslov da je stan koji se kupuje subvencionisanim kreditom izgradjen najmanje 80 % biće ukinut u slučaju da investitor ima ugovor sa državom ili bankom o projektnom finansiranju.

Inače, za ove stambene kredite je prošle godine iz budžeta potrošeno oko 2,8 milijardi dinara, a ove godine taj iznos će biti na nivou od oko 1,6 milijardi dinara.

Ćirić je najavio da će subvencionisani krediti privredi i građanima Srbije biti dostupni najkasnije za desetak dana.

Programom mera podrške države za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize u Srbiji predviđeno je da se iz ovogodišnjeg budžeta izdvoji sedam milijardi dinara za subvencije kredita za likvidnost, investicije, kupovinu stanova i robe domaćeg porekla, kao i za podsticanje proizvodnje vagona, traktora, autobusa, kamiona i gradjevinskih mašina.

"Uslovi za subvencionisane kredite uglavnom su isti kao i u 2010. godini, s tim što su povećani limiti za kredite za likvidnost", rekao je Ćirić.

Maksimalni iznos kredita za likvidnost za preduzetnike povećan je sa dva na tri miliona dinara, za mala preduzeća sa pet na deset miliona, za srednja sa 50 na 80 miliona, odnosno za izvozne poslove do 200 miliona, dok je za velika preduzeća gornja granica pozajmice uvećana sa 200 na 300 miliona a za izvoznike do 800 miliona dinara.

Krediti za kupovinu automobila "punto" proizvedenog u Kragujevcu biće subvencionisani u 2011. godini sa ukupno 550 miliona dinara, dok će zamena starog automobila za novi pojedinacno biti dotirana sa 600 evra, što je za 400 evra manje nego u 2010. godini.

Za subvencionisanje potrošačkih kredita iz budžeta će ove godine biti obezbeđeno 1,4 milijarde dinara, koliko i za kredite preduzećima za likvidnost. Za investicione kredite subvencije će ukupno biti 700 miliona dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar