STUDENTI U LOVU NA STANOVE Zašto gazde više vole da stan izdaju devojkama?

Među stanovima za studente najskuplji su garsonjere i mali stanovi pored fakulteta, dok su velikim stanovima cene značajno opale.

650761_1011_ff

Studenti su nekada tražili stan čim saznaju da su primljeni na fakultet, ali zbog besparice i većeg broja praznih stanova za iznajmljivanje, danas potragu odlažu za početak septembra da ne bi morali da plaćaju stanarinu i tokom letnjih meseci.

- Najskuplji su, ali i najtraženiji, garsonjere i mali stanovi, posebno u blizini fakulteta, u novijim zgradama sa centralnim grejanjem i klima-uređajem. Velikim stanovima je cena opala, pa imamo paradoksalnu situaciju u kojoj za 230 evra student može da iznajmi garsonjeru na Vračaru, ali i trosoban stan u Zemunu. To je zato što su u većim stanovima troškovi za struju i komunalije neuporedivo viši nego u manjim stambenim jedinicama - kažu u beogradskoj agenciji za nekretnine.

Zbog krize studenti sve češće traže stanove u kojima može da živi više njih. Agenti objašnjavaju da brojnim gazdama to ne odgovara i da u stan ne žele da prime više od dvoje ili troje mladih ljudi. Takođe, stanodavci više vole da stan izdaju devojkama jer, tvrde, „one prave manje problema, tiše su i urednije“.

Ono što za mnoge predstavlja problem jeste to što najveći broj vlasnika stanova traži depozit u visini jedne kirije, pa se trošak u prvom mesecu duplira.

Zbog velikog broja stanova u ponudi, u Nišu je opala cena studentskih stanova. Garsonjera u centru može se iznajmiti i za 80 evra.

Agenti napominju da su stanovi već sada nešto skuplji nego u junu i julu, dok će u septembru biti još bar 20 odsto skuplji. Cena od oktobra ponovo opada.

- Moj utisak je da su studenti razmaženi i žele stanove blizu fakulteta. Radije će platiti tridesetak evra više za garsonjeru blizu kampusa nego što će se voziti autobusom od Novog naselja - kaže Zoran Bodor iz agencije za nekretnine „Solis“ u Novom Sadu.

Kirija kao rata kredita

- Do prošle godine sam od studenata za kiriju uzimao 200 evra, taman kolika mi je rata kredita. Početkom godine stanari su mi rekli da neće toliko da plaćaju jer mogu na istoj lokaciji da nađu stan za 150 evra. Šta sam mogao nego da spustim cenu - priča Nikola Mitić, vlasnik stana u Nišu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar