Stanovi za raseljavanje po EU standardima

U toku je izgradnja stambenog kompleksa od 32.000 kvadratnih metara u Gostivarskoj ulici, namenjenog za raseljavanje građana koji trenutno žive na lokacijama predviđenim za izgradnju gradske infrastrukture

U Gostivarskoj ulici na Voždovcu u toku je izgradnja stambenog kompleksa od 32.000 kvadratnih metara, namenjenog za raseljavanje građana koji trenutno žive na lokacijama predviđenim za izgradnju gradske infrastrukture. Ovaj kompleks biće završen naredne godine, a ukupna investicija je dve milijarde dinara.

Izgradnju stanova na lokaciji bloka 32a, između ulica Vojvode Stepe i Gostivarske, finansira Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a izvođač radova je građevinsko preduzeće „Neimar".

Nezgodan teren

- Vlasništvo nad ovim stanovima mogu da steknu građani čija se imovina nalazi u okviru projektovanih građevinskih parcela na kojima je planirana izgradnja novih saobraćajnica, vodovoda i kanalizacije. Ukoliko se legalni vlasnici objekata, ili upisani korisnici zemljišta, odluče da naknadu za svoju izuzetu imovinu prihvate u stambenim kvadratima, na raspolaganju im stoje ovi stanovi - objašnjava za Press Nenad Bajić iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište.

On dodaje i da je izvođenje ovih radova izuzetno zahtevno zbog nezgodnog terena i blizine susednih zgrada.

- Lokacija na kojoj se gradi nalazi se u prostoru između već izgrađenih objekata, a teren je, pri tom, u velikom padu - ističe Bajić.

Građevinari su zbog toga morali da urade jako obezbeđenje temeljne jame. Oko okolnih zgrada postavljeni su veliki potporni zidovi i šipovi, na dubini od 12 metara, sa betonskom zavesom i vertikalnom drenažom.

Iz direkcije dodaju da će na površini od oko 32.000 metara kvadratnih biti izgrađen moderan kompleks, po najvišim evropskim standardima. U njemu će se nalaziti, kako stambeni, tako i poslovni prostor, uključujući i podzemne garaže i otvoreni parking.

- U Gostivarskoj će biti izgrađeno osam lamela sa 251 stanom, 227 podzemnih garažnih mesta i 27 lokala, a ukupna vrednost investicije je blizu dve milijarde dinara. Sve lamele su petospratne, a osim podzemnih, biće izgrađeno i 40 otvorenih parking mesta. Najveći broj stanova su jednosobni i dvoiposobni, a predviđen je i manji broj garsonjera i trosobnih stanova - naglašava Bajić.

Svi stanovi za raseljavanje, kako tvrde u direkciji, grade se prema važećim propisima, a posebna pažnja je posvećena očuvanju toplotne energije.

Energetski efikasna zgrada

Novina u ovom slučaju je to što su na grejnim telima u svakom stanu predviđeni posebni merači potrošnje, tako da će stanari moći da prate koliko troše toplotne energije u svom domu.

U Gostivarskoj ulici, uprkos velikoj hladnoći, juče se radilo punom parom i, kako su nam rekli radnici na gradilištu, posao se neće prekidati dok se ne završi.

Stanovi za raseljavanje i na drugim lokacijama

Stambeni kompleks u Gostivarskoj namenjen za raseljavanje građana koji stanuju na mestima za izgradnju infrastrukture, nije jedini ovakve namene koji se trenutno gradi u Beogradu.

Naime, u toku je izgradnja stanova u naselju Bele vode, na mestu nekadašnjeg Azbestnog naselja. Prošle godine završena je i izgradnja stambenih objekata u Gružanskoj ulici na Vračaru.

fakti
- 2 milijarde koštaju radovi
- 8 zgrada činiće kompleks
- 27 poslovnih prostora
- 40 parking mesta na otvorenom
- 251 stan će biti sagrađen
- 227 podzemnih garaža

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Stanovi za raseljavanje po EU standardima”

  1. mali says:

    da li mi koji smo dobili kontejnere pre TRIDESET GODINA imamo pravo na neki smestaj

Ostavi komentar