Stanovi u Hrvatskoj zjape prazni

Pad prodaje nekretnina prisutan je na celom tržištu Hrvatske, a zbog krize i zasićenosti tržišta u pojedinim delovima prodaja je opala i za čitavih 90 odsto.

Kako je objavio zagrebački Večernji list, "zlatno doba" građevine dovelo je do ogromnih količina stanova koji zjape prazni, čekaju bolje dane i potencijalnog kupca. List navodi da je "sve manje onih koji kupuju nove stanove - najviše zbog visoke cene kvadrata, ali i lošijeg kvaliteta gradnje".

Dodajući da su stvarne cene na terenu niže od cena u oglasima i za 20 do 30 odsto, Večernji list piše da je u Rijeci prosečna cena kvadratnog metra stana oko 1.300 evra, u Zagrebu oko 1.900, a u Splitu oko 2.100 evra. Najviša cena stana je u Dubrovniku, gde se za kvadratni metar stana u proseku traži 2.900 evra.

Cene zemljišta su takođe pale, od 20 do 50 odsto, u zavisnosti od lokacije. Poljoprivredno zemljište prodaje se od pet evrocenti do dva evra po kvadratu, dok se za građevinsko zemljište traži od sedam do 20 evra po kvadratnom metru.

Najskuplja zemljišta, uz jezera, potoke i reke, nekada su se nudila po ceni od 40 evra za kvadratni metar, a sada ih vlasnici daju i za 25 evra, navodi zagrebački list.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar