Stanovi neće pojeftiniti!

Tržište nekretnina u Srbiji zamrlo, prošlogodišnje pojeftinjenje stambenih kvadrata nije pokrenulo prodaju, ni ove godine se ne očekuje pad cena

Cene kuća i stanova u Srbiji neće padati tokom 2010. godine, saznaje Press u agencijama za promet nekretnina. Trgovci procenjuju da su cene stambenih kvadrata prošle godine pale na nivo na kome će ostati sve dok se tražnja ne poveća.

slika

Generalni direktor konsultantske kuće za promet nekretnina „Kolijers internešenel" Jovica Jakovac kaže za Press da su cene nekretnina u 2009. pale između 15 i 30 odsto, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta.

- Verujem da će one ostati na ovom nivou na kom su i sada zato što će ponuda stanova na tržištu biti manja. U 2010. se neće graditi dovoljno, pa je naša procena da zbog slabije ponude nekretnina na tržištu ne možemo da očekujemo pad cena - navodi Jakovac.

Malo prodatih stanova

Agent prodaje u agenciji za nekretnine „Menadžer" Zoran Jevđović ocenjuje da je prethodna godina na tržištu nekretnina bila jako teška, jer je bilo mnogo manje prodatih stanova nego 2008. godine.

- U Beogradu su najveće korekcije u cenama pretrpeli stanovi u naseljima van centra, koji su prodavani između 10 i 20 odsto jeftinije. Najmanje pomeranje cena zabeleženo je kod stanova u centru grada. Njihovi vlasnici i dalje drže „jače" cene i retko prave ustupke. Na celu situaciju loše su uticali jako nepovoljni krediti sa visokim kamatama - ističe za Press Jevđović. On smatra da cene nekretnina u 2010. godini neće osetnije padati.

Čekaju se krediti
Prodavci nekretnina u Nišu očekuju da će tokom ove godine porasti interesovanje za kupovinu stanova, s obzirom na najave da je najteži deo ekonomske krize iza nas.
- Prošla godina je bila izuzetno teška za sve koji se bave ovim poslom jer je tržište nekretnina skoro zamrlo. Očekujemo da će se ove godine situacija popraviti jer država najavljuje bolje dane. Nadamo se i da će banke biti fleksibilnije u pogledu odobravanja kredita - kaže Dejan Permeti, menadžer prodaje u „Kući Petrović".
Najskuplji stanovi u Nišu koštaju oko 1.400 evra po kvadratu, i to u novogradnji i u užem centru grada. Na periferiji cena kvadrata je od 700 do 850 evra.

Zatišje na tržištu

Stanje je slično i u gradovima po unutrašnjosti, pa nakon petogodišnjeg neprestanog skakanja cena nekretnina u Kragujevcu lokalno tržište nekretnina od novembra 2008. godine beleži samo pad. Vesna Stevanović iz agencije „Brković" kaže da je cena kvadratnog metra u centru dostigla pre godinu dana 1.300 evra, a danas se taj isti kvadrat prodaje za oko 150 do 200 evra manje.

- Ove cene biće aktuelne i tokom godine pred nama. Zatišje na tržištu nekretnina uslovili su najpre ekonomski, pa psihološki efekti krize, na kraju i najava da će cene stanova pasti i za trećinu. Ljudi su čekali kredite države, a ispostavilo se da malo njih može da ih dobije. Nastala je zbrka, te se ne odlučuju na kupovinu ni oni koji sada mogu da kupe stanove. Efekat toga je i da investitori „povlače ručnu" - tvrdi Stevanovićeva. Ona objašnjava da je cena kvradratnog metra stana u novogradnji u centru grada sada oko 1.100 evra, a ista je cena starijih stanova manje kvadrature. Veći i stariji stanovi koštaju 900 evra i manje, u zavisnosti od opremljenosti.

Stala prodaja u Vojvodini
SUBOTICA - Prodaja stanova u Subotici je gotovo stala, iako su cene iste kao i prošle godine, pa čak i niže, tvrde u nekoliko vodećih agencija za prodaju nekretnina u tom gradu. Decembar je po tradiciji vreme kada se stanovi najviše kupuju, ali je kriza razlog što su se u Subotici na prste mogle nabrojati kupoprodaje u poslednjem mesecu prethodne godine. Stanovi se u 90 odsto slučajeva kupuju na kredit, a najtraženije su stambene jedinice do 40 kvadrata u neposrednoj blizini samog centra grada, u naselju Prozivka. Kvadratni metar u novogradnji staje od 750 do 800 evra, a u staroj gradnji oko 550 evra po kvadratu.

NOVI SAD - Uprkos znatno smanjenoj potražnji, cene stanova u Novom Sadu su na nivou onih pre izbijanja ekonomske krize. U zavisnosti od dela grada, veličine, starosti zgrade i još nekoliko faktora, cena kvadrata je od 1.100 do 1.400 evra po kvadratnom metru. Uz to, luksuzni stanovi u centru prodaju se i po ceni od 2.000 evra za kvadrat. Ipak, u nekim slučajevima stan od 50 kvadrata može se kupiti i za 40.000 evra. Kako procenjuju u Udruženju trgovaca nekretninama, cene stanova u pokrajinskoj prestonici trebalo bi da stagniraju barem do jeseni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar