Stanovi i biblioteka u bivšim kasarnama

ČAČAK - Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ naredne godine trebalo bi da se preseli u renovirane prostorije Doma Vojske u centru grada, pošto je gradska vlast pripremila novac za otkup. Osim ovog vojnog objekta, u Čačku postoje i dve kasarne veće od 60 hektara. U jednoj je već počela gradnja stambene zgrade, a stanovi će biti građeni i u drugoj, ako uspeju pregovori grada i vojske.

Vojni objekti uglavnom zvrje prazni, a lokalna vlast već godinama pregovara sa vojnim strukturama oko otkupa ili zakupa. Prioritet je otkup Doma vojske, koji je od reprezentativnog vojnog objekta dugogodišnjom nebrigom prerastao u ruglo. Građani koji žive u blizini ovog objekta kažu da sami moraju da se organizuju da bi okruženje Doma Vojske izgledalo pristojno, a saznajemo da je unutrašnje dvorište zgrade pretvoreno u smetlište gde se odlažu šut i ostaci građevinskog materijala.
Već dve godine traju pregovori oko otkupa Doma vojske za potrebe preseljenja biblioteke, koja neće moći još dugo da funkcioniše u sadašnjim uslovima. Očekujemo da poreska uprava obavi još jednu procenu vrednosti objekta, nakon čega će se o izvlašćivanju odlučivati u Direkciji za imovinu i Vladi Srbije. Sredstva u budžetu za ovu namenu su obezbeđena i očekujemo da ćemo u narednih pet meseci doći u posed ove nepokretnosti. Naš cilj je da glavni projekat za potrebe gradske biblioteke uradimo do kraja godine, pa bi u sledećoj godini objekat mogao da se rekonstruiše - najavljuje gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević.
Nakon dugogodišnjih peripetija, stambena zgrada na delu parcele kasarne „Ratko Mitrović“, u Ulici Dr Dragiše Mišović, koja je počela da se gradi 2000. godine kada je Milutin Mrkonjić bio na čelu Direkcije za obnovu i razvoj, tek poslednjih nedelja dobija konačnu fizionomiju. Radovi su, slučajno ili ne, nastavljeni tek kada je zvaničnik SPS postao ministar za infrastrukturu, pa se očekuje da će zgrada površine oko 3.000 kvadrata sa 34 stana biti uskoro završena. Iako je prvobitno bilo zamišljeno da otkupom ove parcele stanovi pređu u vlasništvo grada, nakon čega bi, po povoljnim cenama od 50 do 70 evra, bili izdavani mladim bračnim parovima, to se, po svemu sudeći, neće dogoditi. U prilog tome govori izjava Velimira Stanojevića da će se o tome, ko će se useliti u novi stambeni objekat, odlučivati u Direkciji za imovinu.
- Poslednjih godina vodili smo razgovore sa Ministarstvom odbrane da grad na prostoru gornje ili donje kasarne izgradi stambene objekte za vojna lica i civile zaposlene u vojsci. Sticajem okolnosti, sa aktuelnom administracijom u ovom ministarstvu, komunikacija nije uspostavljena, ali naša je težnja da određeni deo vojne imovine kroz pregovore, svakako, pripojimo gradu, koji bi taj prostor urbanistički rešio u skladu sa planovima razvoja Čačka - ističe gradonačelnik Stanojević i dodaje da je jedna od ideja bilo proširenje čačanske bolnice na teritoriju sadašnje kasarne „Tanasko Rajić“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar