Stanove nema ko da kupi

IZGRADNJA stanova u gradu na Moravi bila je do kraja pretprošle godine jedan od najunosnijih poslova, jer se u Čačku uvek tražio kvadrat više. Tada je godišnje nicalo i po 15 zgrada, dok je lane započeta izgradnja tek tri višespratnice. Kupovina stanova drastično je opala - za čak 90 odsto.
U agencijama za nekretnine kažu da se promet u prošloj godini bukvalno sveo na nulu. Danas u ponudi imaju i po nekoliko desetina, pa čak i stotine stanova, ali kupaca - nema.
- Cena stanova nije se menjala, možda je čak i opala za deset do 15 procenata - kaže Vučko Jovićević, agent prodaje u agenciji nekretnina "Viza", koja posluje skoro 20 godina na čačanskom

tržištu. - Više ne kupuju oni koji imaju novca, jer se plaše prognoza o ekonomskoj krizi, a mnogo manje je i onih koji bi do krova nad glavom došli preko kredita. Prodajemo stanove samo u nekim posebnim, hitnim slučajevima - zbog nekih dugova, razdvajanja porodice...
Lošu situaciju sa nekretninama najbolje oslikavaju građevinari, koji su u prethodnoj godini gradili za oko 40 procenata manje stanova nego u 2008. Pričaju nam da će izgradnja tek opasti u ovoj godini, jer kod kupaca i dalje postoji veliki strah od ekonomske krize.
- U 2008. godini napravili smo 70 stambenih jedinica, a prošle godine 45, računajući stanove koje smo započeli prethodne godine, dok smo u 2010. godini planirali izgradnju tek 20 stanova - kaže Srećko Škipić, vlasnik preduzeća "Simgrad".
Možda bi na veću prodaju stanova moglo da utiče sniženje cena kvadrata u Čačku, mada u agencijama za nekretnine nisu tog mišljenja. Ovde kažu da nije problem u ceni, već u strahu kupaca, posebno onih koji su planirali da uzmu stambene kredite.

PRODAJA KUĆA
PRODAJA kuća, kako su nam rekli u agencijama za nekretnine, posebna je priča, jer ne pamte kada su prodali ovakvu stambenu jedinicu. Problem je što kupci uglavnom traže da kuća bude uknjižena, a danas retko koji vlasnik ima sve neophodne papire.
- Ranije smo prodavali dosta kuća na periferiji grada, i to uglavnom izbeglicama i ljudima koji dolaze sa strane - kazali su nam u agencijama. - Danas više niko, ili retko ko, kupuje kuće, iako se prodaju u bescenje. Najvišu cenu koju može da dostigne kuća na odličnoj lokaciji i dobrog kvaliteta gradnje je 450 evra po kvadratu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar