Stan u BG 1.150 pa 600 EUR

"Kada smo iznajmljivali stan u Beogradu, gazda je tražio 1.150 evra. Onda smo se dogovorili za 600. To u Nemačkoj ne bi prošlo“, priča Kristof Johajm-Virc.

Skoro tri godine je Kristof Johajm-Virc proveo u Beogradu i sada je ovaj 58-godišnji Nemac ponovo kod kuće, u Dortmundu. Zapravo radi u obližnjem okrugu Merkišer krajs, gde vodi stručnu službu zaduženu za katastar i geodetski menadžment.

U Srbiji je po nalogu nemačkog Ministarstva za saradnju imao da pomogne u jačanju komunalnog menadžmenta i usklađivanju propisa s evropskim. Lokalni privredni portal business-on.de prenosi iskustva Johajm-Virca iz Beograda:

Taj portal kao „kuriozitet“ navodi da je 80 odsto parcela u Srbiji u državnom vlasništvu, ali su kuće na njima privatna svojina. To ne odgovara strukturama u EU: „Svaki građanin EU bi morao da ima mogućnost da kupi zemljište u Srbiji. Tržište parcela mora biti slobodno, inače zemlja ne može da pristupi Evropskoj uniji“, kaže Johajm-Virc.

Portal piše da tržište nekretnina u Srbiji nije bilo transparentno poput onog u Nemačkoj. Zato su nemački i drugi stručnjaci savetovali kolege u Srbiji pri uspostavljanju baze podataka u kojima bi bili kupoprodajni ugovori za nekretnine. „Za te potrebe je pregledano 160.000 kupoprodajnih ugovora koji su sada u bazi podataka. Svi se mogu pogledati na internetu – razume se, uz strogo vođenje računa o zaštiti podataka. To je za Srbiju bilo revolucionarno“, kaže ovaj stručnjak.

Beograd opisuje kao grad u kojem kvadratni metar nekretnine obično staje između dve i tri hiljade evra, te kao popularnu parti-destinaciju koju Evropljani posećuju preko vikenda. Kristof Johajm-Virc priča i o sopstvenom iskustvu u Beogradu: „Kada smo iznajmljivali stan u centru grada, gazda je najpre tražio 1.150 evra mesečno. Onda smo se dogovorili za 600 evra. To u Nemačkoj sigurno ne bi prošlo.“

Sjajna je zemlja ta Srbija, kaže ovaj Dortmunđanin. A na pitanje šta mu je najviše smetalo, kaže: „U Srbiji se mnogo puši, baš mnogo. I u kancelariji su osim mene sve bili pušači. Nije baš lepo kad se u restoranima dimi.“ No to nije ništa u odnosu na „božanstvene krajolike“ koje ima Srbija. A Johajm-Virc i njegova žena su strastveni vozači mauntin-bajka. Jednom su šest dana vozili do Crne Gore.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar