Stan koji se formalno vodi kao „poslovni apartman“

Prilikom kupovine nekretnine možete naići na poslovni apartman koji se prodaje kao stan, a u stvari on, po projektu, predstavlja poslovni prostor.

Šta je „poslovni apartman“?

Ovakav slučaj, gde ćete se prilikom kupovine stana susresti sa nekretninom koja iako izgleda kao stan u stvari predstavlja tip nekretnine pod nazivom poslovni apartman, nije stran i može se dogoditi svakome od nas.

„Prilikom dobijanja građevinske dozvole, za određeni objekat, investitor je u obavezi da napravi od ukupne površine deo stambenog, ali i deo poslovnog prostora. Odnos stambenog i poslovnog prostora uobičajeno je 80 – 20 %. U zavisnosti od samog projekta dešava se da prostor u prizemlju ili na prvom spratu ili čak i u suterenu bude poslovni prostor. Naziv poslovni apartman u stvari je moderan naziv za ono što se u projektu zove poslovni prostor“, objašnjava Vesna Veličković.

Stan ili ne?!

Pravnik, Tamara Jurenić naglašava da se u praksi ovo dešava i da je potrebno biti informisan i znati neke pojedinosti. „Kupovina nekretnine koja se formalno vodi kao poslovni apartman, a u naravi predstavlja stan, generalno ne podrazumeva neke veće razlike u odnosu na situaciju kada kupujete stan koji se tako i knjiži. Naime i na jednoj i na drugoj nepokretnosti stičete pravo svojine koje, uz pretpostavku da su ispunjeni svi drugi uslovi, je pravo podobno za upis u nadležni katastarski operat“, navodi Tamara Jurenić.

Takođe, u pitanju je nepokretnost na koju svakako možete uspostaviti založno pravo. Dakle, ako kupite ovakvu nekretninu znajte da ona bez problema može biti u slobodnom prometu.

Veći računi za komunalije

Međutim, to što se nepokretnost formalno vodi kao poslovni apartman, a u naravi predstavlja stan ima nekoliko posledica. „Računi za struju, grejanje, ali i za telefon biće veći nego što bi bili da se radi o nepokretnosti koja se i formalno vodi kao stan, odnosno iznosiće isto kao i za bilo koji drugi poslovni prostor“, navode naši sagovornici.

Ovaj problem možete prevazići podnošenjem zahteva za prenamenu iz poslovnog u stambeni prostor i dokaz o podnetom zahtevu priložiti EDB-u, Telekom-u i Beogradskim toplanama, sa molbom da se troškovi obračunavaju kao za stambenu jedinicu. Dosadašnja praksa, ukoliko su svi pravni aspekti ispunjeni, pokazala je da ovaj princip obično rezultira pozitivnim odgovorom.

Problem se takođe može pojaviti i prilikom prijave boravka na adresi nepokretnosti, u MUP-u, što je takođe glavni problem i kada je u pitanju kupovina nepokretnosti koja se vodi kao garaža, o čemu je već bilo reči.

Porez na imovinu i povraćaj PDV-a

Osim većih troškova kada su u pitanju komunalije, kod kupovine poslovnog apartmana, suočićete se i sa znatno većom sumom kada je u pitanju plaćanje godišnjeg poreza na imovinu. Takođe, čak i ako kupujete novogradnju za ovakav stan nećete biti u mogućnosti da dobijete povraćaj PDV-a, naglasila je dip. ing. arhitekture Vesna Veličković.

Kod nas postoje poslovne banke koje odobravaju stambene kredite za ovakve nepokretnosti, odnosno kojima kao obezbeđenje njihovog potraživanja možete ponuditi i nepokretnost koja je uknjižena kao poslovni apartman, pa vam savetujemo da se detaljno raspitate o uslovima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar