Stan bez kupca

PROMET nekretnina u Srbiji pao je za oko 80 odsto u odnosu na rekordnu 2008. godinu. I dalje je, međutim, potražnja za kvadratima veća od ponude, ali se tržište umirilo zbog neizvesnosti, koju je sa sobom donela ekonomska kriza. Podstanari se danas teško odlučuju za hipotekarne kredite. Cene nekretnina su, kažu u agencijama za promet, stabilne, a u direktnim pregovorima kupaca i prodavaca one padaju do 15 odsto.
U glavnom gradu nekretnine se sada prodaju po ceni od 1.000 evra na periferiji do 3.000 u ekskluzivnim zonama, što je za 20 odsto manje nego u 2008. godini, kaže, za „Novosti”, Srđan Vujičić, direktor engleske konsultantske kuće za promet nekretninama „King strdž”. Ali, da i Beograd „konja za trku ima” u odnosu na papreni Pariz ili London govori primer šest stanova u centru naše prestonice, koji su pre nekoliko dana „zadivili” javnost zbog neverovatnih 9.000 evra po kvadratu. Podstanari, ipak, sanjaju krov nad glavom po nižim cenama, koje im je država obećala
projektom masovne stambene izgradnje.
- Masovna stanogradnja je pozitivan podsticaj, ali za određenu kategoriju kupaca, koji imaju „plići džep” i planiraju da se skuće u manjim nekretninama - navodi Vujičić. - To neće uticati na smanjenje cena kvadrata, koju uvek formira ponuda i tražnja, tako da drastičnog pojeftinjenja sigurno neće biti. Prema našoj analizi, Beogradu u ovom trenutku nedostaje oko 20.000 stanova. Istraživanje smo uradili na osnovu procene kome su stanovi potrebni i ko ima mogućnost da ih kupi.
Stručnjaci kažu da ponuda u Beogradu mora da se poboljša i da je to jedini način da cene nekretnina budu prihvatljive. Nadležni ministri obećali su da će pomoći investitorima da brže dođu do građevinskih dozvola. Jer, Zakon o planiranju i izgradnji mora da se poštuje u svim lokalnim samoupravama. U glavnom gradu je lane gotovo obustavljena gradnja, jer Sekretarijat za urbanizam nije izdavao potrebna odobrenja. Takođe, mnoga gradilišta su, zbog krize, opustela, pa čak i kada su objekti u završnoj fazi.
U zapadnoj Evropi, kako kaže Vujičić, došlo je do blagog porasta cena nekretnina. Već četvrti mesec Londonska berza beleži pozitivne tendencije, pa se očekuje poskupljenje kvadrata, ali nikada neće biti dostignut nivo iz 2008. godine, tvrdi Vujičić.
Prema podacima „King strdža”, po cenama u Evropi prednjači London, gde se kvadrat kreće od 4.000 evra van centra, a u ekskluzivnim kvartovima doseže i 20.000 evra po kvadratnom metru.
OVERA U SUDOVIMA
U AGENCIJAMA za promet nekretnina velike primedbe imaju na reformu pravosuđa. Jer, overa kupoprodajnih ugovora može da se obavi na samo tri mesta u Beogradu, a to su bivši Treći (sada Viši sud parnično odeljenje), Četvrti (sada Prvi osnovni sud ostavinsko odeljenje) i Peti opštinski sud (sada Prvi osnovni sud parnično odeljenje). Dnevno se na jednom šalteru, kažu, overi svega oko 50 ugovora, a ranije se pečat udarao na više od 500.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar