Stagnacija tržišta nekretnina

Slabija tražnja za nekretninama u Srbiji posledica je očekivanja da će cene kvadrata padati, ali i da će kamate na stambene kredite biti povoljnije.

Stručnjaci, međutim, procenjuju da to nije realno, jer je stambena izgradnja u Srbiji nedovoljna. Kupovina stana najvažnija je investiciona odluka za građane, pri čemu cena ima važnu ulogu. Na srpskom tržištu nekretnina cena kvardata je veća u odnosu na okruženje, uglavnom zbog prevelike tražnje.

Mnogi, ipak, veruju da će, baš kao i u SAD, nekretnine uskoro biti mnogo jefitinije. "Ta priča o poremećaju tržišta nekretnina u Americi, odakle se krenulo, ne može da se preslika na naše tržište iz prostog razloga što ovom tržištu nedostaje, kako kažu, između 100 i 200 hiljada stanova", rekla je Aleksandra Kon iz agencije za nekretnine Alka.

"Tih stanova nema, znači ponuda se nije pojačala. S druge strane, za razliku od krize u Americi veoma mali broj ljudi se našao u situaciji da mora da proda stan. Ovde oni koji imaju stanove jednostavno ne popuštaju cenu", dodaje ona.

Kredit je za mnoge građane jedino rešenje da reše stambeno pitanje. Iako će, prema ocenama ekonomista, 2009. godina biti teška, bankari kažu da od tako velikih investicionih odluka građani ne treba da odustaju.

"Ukoliko se cene takvih kredita zadrže na nekom nivou, a ja zaista očekujem da hoće, to bi trebalo da budu stabilni krediti, bar moja preporuka građanima je da od takvih kredita ne odustaju, jer ipak to je nešto što je za narednih 20 godina i biće tu puno i dobrih i loših godina", kaže Mirjana Zakanji, članica Izvršnog odbora "Prokredit banke".

Stambeni krediti nose i rizik valute, jer se po pravilu odobravaju u evrima ili švajcarskim francima. To znači da zavise i od referentih kamatnih stopa po kojima najbolje evropske banke pozajmljuju kredite, a to je euribor.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić smatra da se na cenu kredita ipak može uticati.

"Krediti će biti i sada su već skuplji. Isto tako, taj trend će se nastaviti iduće godine. Jedan deo posla može da uradi Srbija, ali jedan deo je i van Srbije, dakle šestomesečni euribior, o tome se odlučuje u Frankfurtu, ali što je za Srbiju još važnije, to je koja će biti marža. Na tome možemo mi da radimo i to je jedan vrlo važan korak što se tiče aranžmana sa MMF-om", rekao je Jelašić.

Stručnjaci kažu da bi u 2009. zbog smanjene tražnje trebalo da dođe do pada cena precenjenih nekretnina u predgrađima, dok će kvalitetni stanovi zadržati svoju cenu. Na njeno formiranje uticaće i odluke investitora koji se bave stambenom izgradnjom.

Oni upozoravaju da bi država takvu izgradnju morala da podstakne pozitivinim merama, jer će u slučaju zastoja, još manja ponuda dodatno uticati na rast cena nekretnina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar