Šta je oborilo cenu stanova u Stepi?

Oko 150 stanova u beogradskom naselju Stepa Stepanović prodaje se na sniženju – kvadrat sada košta od 980 do 1.180 EUR. To je znatno povoljnija cena od one po završetku gradnje.

Kvadrat je u voždovačkom naselju koštao od 1.250 do 1.290 EUR sa PDV-om. Iako se šuškalo da je cena mogla biti manja, nadležni su tvrdili da niže od toga ne može. Po toj ceni je prodato 3.300 stanova.

Tada nije moglo jeftinije, a sada, kažu u Direkciji, može. Imaju novu računicu: gubitak zbog manje cene je zanemarljiv, jer i neprodati stanovi koštaju.

- Situacija na tržištu se menja nakon četiri godine, što je svačije iskustvo u ovom poslu da je primereno da, kada ste najveći deo onoga što imate prodali, da napravite ovakve akcije i da stimulišete dalju prodaju - ističe Katarina Konc iz Građevinske direkcije.

Oni koji su i dalje podstanari nadaju se da bi sniženje u Stepi moglo da izazove domino efekat na cenu kvadrata u drugim delovima grada.

Goran Rodić iz Građevinsko-industrijske komore objašnjava da bi sniženje u Stepi moglo donekle da povuče cenu većih stanova nadole. Međutim, dodaje, svaka lokacija ima svoje tržište i svoje kupce.

- U centralnim zonama grada, to je mali broj stanova koji se gradi, i oni imaju svoje kupce. Periferne zone, da ne kažem treća, četvrta, peta, tu se kvadrat kreće od 750 do 1.000 EUR. Mi nemamo masovnije izgradnje koje bi povukle jeftinije stanove - objašnjava Rodić.

Upućeni tvrde da je cena nekretnina ove godine pala u proseku za 7% i da je sniženje u Stepi očekivano. Podsećaju i na kretanje cena u "Belville"-u.

- Oni su u početku kada su izgradili stanove zakazivali, a na kraju su molili i prekrajali stanove prema potrebama tržišta. Znači, tržište diktira. Ne može Direkcija da diktira, već samo tržište može da diktira uslove - ističe Aleksandra Kon, koja se bavi posredovanjem u agenciji za nekretnine.

U odnosu na cenu izgradnje, kvalitet stanova i prosečnu zaradu, Srbija, kažu poznavaoci, ima najskuplji kvadrat, a ujedno i najlošiju ponudu kvalitetnih stanova u regionu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar