Srbin daje pet plata za m²

Poslednjih nekoliko godina u odnosu na zemlje u regionu, kriza je procentualno najviše oborila cene nekretnina u Srbiji.

Pad od čak 40 odsto međutim Beograd nije skinuo sa vrha liste najskupljih gradova.

Beograd je i dalje apsolutni lider po ceni kvadrata u odnosu na glavne gradove zemalja bivše Jugoslavije. Tako je recimo prosečna cena kvadrata u centru Beograda od 1.500 do 1.700 evra, dok je u Zagrebu na sličnim lokacijama ona od 1.400 do 1.600 evra.

Na osnovu ovih podataka reklo bi se da razlika i nije velika. Kada se međutim uporede primanja u Srbiji i u Hrvatskoj, slika je značajno drugačija.

Zagrebčanin naime za jedan kvadrat od 1.500 evra treba da radi dva meseca, a Beograđanin nešto više od četiri. Ovakvu računicu nema potrebe izvoditi ako se poredimo sa Podgoricom, Sarajevom ili Skopljem jer je u tim gradovima cena kvadrata niža i do 500 evra nego u Beogradu. Za jedan kvadrat u Sarajevu stanovnik BiH bi trebalo da radi tri meseca.

U Skoplju bi za isti taj kvadrat novac mogao da se skupi za tri meseca, u Podgorici za dva, a u Skoplju za nešto manje od tri. U regionu kako tvrde tamošnji agenti za nekretnine treba očekivati dalji pad cene. A razlozi su savim jasni - veća je ponuda od potražnje uz koje ide i loša ekonomska situacija. Kod nas je situacija u jednom delu slična a u drugom potpuno različita.

"Kupaca je sve manje, a i izgradnja je stala. I zato smo najskuplji jer se kod nas malo gradi. A to što se radilo gradila je država a reč je o skupim stanovima imajući u vidu njihovu lokaciju. Pravi primer je naselje Stepa Stepanović na Voždovcu", objašnjava Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine “Legat”. On ne veruje da na tržištu nekretnina u narednom periodu može da dođe do bitnih promena.

"I ono što mogu sigurno da kažem je da u sledećih šest meseci sigurno neće padati cene nekretnina jer je ponuda jako loša. Do promene bi došlo jedino ukoliko bi u Beograd ušlo pet milijardi stambenih investicija, a to je potpuno nerealno", objašnjava Malinović.

Cene nekretnina u regionu i prosečne zarade

Država/Grad Prosečna plata Cena kvadrata
Hrvatska/Zagreb 720 evra 1.400 evra
Srbija/Beograd 350 evra 1.500 evra
BiH/Sarajevo 423 evra 1.300 evra
Makedonija/Skoplje 355 evra 1.000 evra
CG/Podgorica 482 evra 1.050 evra

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar