Srbi sve više ulažu u nekretnine

U Srbiji sve više gradjana ulaže u nekretnine, a sve manje u štednju, pokazala je studija Unikredit banke.

Beograd

Beograd

To dovodi do laganog smanjenja akumulacije likvidnih sredstava, navodi se u saopštenju te banke i dodaje da je u Srbiji najveći broj stanova u ličnom vlasništvu, sa prosečnom površinom od 60 kvadratnih metara.

Istovremeno, u Evropskoj uniji (EU) broj stanova u vlasništvu je manji, ali je prosečna površina veća i iznosi 80 kvadratnih metara.

U Srbiji 87 odsto stanovništva kupuje stanove kako bi u njima stanovalo, dok devet odsto kupuje stanove kao investiciju za budućnost, odnosno kako bi ih davali u zakup i na taj način ostvarivali dodatni prihod.

Taj procenat je u centralnoj i istočnoj Evropi znatno niži i iznosi pet odsto, a istraživanje te banke je pokazalo da stanovnici tog regiona generalno najviše investiraju u kupovinu stanova.

Ekonomisti Unikredit grupe procenjuju da će sa porastom standarda građana, sve manje biti atraktivni klasični oblici štednje, dok će s druge strane rasti zainteresovanost za ulaganja u nekretnine.

Oni takođe predviđaju dalji razvoj tržišta nekretnina u jugoistočnoj Evropi, uz brzo rastuće hipotekarno tržište i godišnju stopu rasta od 24 odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar