Spušteni plafoni od 15 do 25 evra po m²

Spušteni plafoni često se mogu videti u opremanju kako poslovnog tako i sve više stambenog prostora.

Njihova funkcija je višestruka, ali se najviše postavljaju kada je potrebno zamaskirati i sakriti betonske grede, ventilacione, električne, vodovodne instalacije ili se ugradnjom jednostavno želi postići bolji izgled prostora. Zbog toga su kaskade, lukovi, kao i postavljanje ugradnih svetiljki i klima uglavnom osnovni razlozi zbog kojih je spušten plafon toliko tražen.

Ova vrsta plafona sastoji se od metalne konstrukcije i gips-kartonskih ploča. Gips je inače materijal koji se veoma lako oblikuje, pa se zbog toga može postići veliki broj rešenja i oblika ovakvog plafona. Najzastupljeniji oblici spušenih plafona su kvadrat i krug, ali se mogu uraditi i različite forme nepravilnog izgleda.

Spušteni plafoni omogućavaju i da se prikriju kosine i neravnine koje se nalaze na osnovnom plafonu, kao i da se smanji visina plafona, naročito kod salonskih stanova, restorana i poslovnih prostora.

Prilikom ugradnje važno je znati šta se želi postaviti na spušten plafon, pa se tako pri ugradnji halogenih sijalica plafon spušta za oko 18 cm, dok je za ugradnju klime neophodno i do 30 cm. Zbog toga stručnjaci savetuju da se u prostorijama koje imaju visinu ispod 2.85 metara ne ugrađuje spušen plafon, jer će on prostor učiniti skučenim i neprirodnim. Takođe, nikada ne treba spuštati čitav plafon, već samo jedan njegov deo - iznad stola za ručavanje, ili prostora za odmor u dnevnoj sobi, kako bi se dodatno stavio akcenat na njih.

Izvođenje ravnog spuštenog plafona, sa svim potrebnim materijalom i radom majstora, iznosi u proseku oko 15 - 25 evra po m².

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar