Socijalni stanovi za Nišlije

Gradska stambena agencija u Nišu završava izgradnju 97 socijalnih stanova, koju subvencioniše Grad Niš. U narednom periodu planirana je izgradnja još 300 stanova, namenjenih pre svega ljudima koji na teritoriji Niša nemaju nikakvu imovinu i podstanarima.

Posle izgradnje dve lamele sa socijalnim stanovima u Ulici Majakovskog u Nišu, Gradska stambena agencija završiće idućeg meseca gradnju još 97 socijalnih stanova. Cena kvadrata, zahvaljujući subvencijama Grada, biće 700 evra.

Bračni par Predrag i Tamara Pejić konkurisali su za socijalni stan, jer ih kako kažu, šest godina podstanarskog života itekako košta:

"Više od polovine svojih primanja dajemo za te troškove, međutim, ovo je sada veoma povoljna prilika da obezbedimo krov nad glavom."

Izgradnju ovih stanova grad je subvencionisao sa 100 evra po kvadratu. Propisani su i kruterijumi po kojima prednost za kupovinu imaju mladi bračni parovi - podstanari, samohrane majke i osobe s invaliditetom. Isti kriterijumi važili su i za socijalne stanove u susedstvu koji su izgrađeni pre godinu i po dana.

Može li se sprečiti da socijalne stanove kupuju bogataši

Međutim, u tu zgradu nisu  se uselili samo ljudi slabijeg imovnog stanja.

"U ovoj zgradi, u kojoj su socijalni stanovi useljeni pre godinu i po dana, kako se govori po gradu, većina vlasnika su parajlije koje dobro žive od rentiranja", kaže Mirjana Živković.

Neki stanari su samo na spisku, kaže Velibor Petković, vlasnik socijalnog stana:

"Ono što je mene zaprepastilo jeste to što je useljeno 17 od 34 stana u mom ulazu, a na sastanku kućnog saveta ima nas samo petoro -šestoro. Gde su ostali stanari i šta se događa sa njima, zaista ne znam."

Postavlja se pitanje da li Gradska stambena agencija ima instrumente da spreči prodaju socijalnih stanova ljudima sa "dubokim džepom", koji su davno rešili svoj stambeni problem.

"Važno je da porodica koja konkuriše na teritoriji grada Niša nema nikakvu imovinu", naglašava direktor Gradske stambene agencije Miomir Pešić. "Mi ćemo, preko Poreske uprave, proveriti da li je stvarno  u pitanjuprvi stan."

Niš, inače, namerava da i dalje gradi socijalne stanove, a toku je zaduživanje kod Evropske banke za razvoj od 32 miliona evra kojima će se graditi još 300 stanova, 200 za prodaju po ceni od 600 evra po kvadratu i stotinu za izdavanje.

Visina kirije biće jedan evro po kvadratnom metru. Parama od prodaje i rentiranja bila bi nastavljena izgradnja socijalnih stanova, sve dok se, kako u Gradskoj stambenoj agenciji kažu, u potpunosti ne reši stambeni problem oko 10.000 niških podstanara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar