Smanjen broj agencija i agenata u Pančevu

Uvođenje Registra posrednika u prometu nekretnina, 8.maja 2015. godine, već je počelo da menja tržišta, kako u prestonici, tako i u svim ostalim gradovima Srbije. Svi agenti za nekretnine u Srbiji sada moraju da imaju položen stručni ispit, odnosno licencu da bi se bavili tim poslom i građani će u kupoprodaji i zakupu nekretnina imati veću pravnu sigurnost. U tom smislu, Registar posrednika, objavljen na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, zapravo je spisak svih onih agencija i agenata koji imaju licence, odnosno stručne kvalifikacije da se bave ovim poslom.

Mi smo započeli istraživanje tržišta na ovu temu od grada koji je najbliži Beogradu - Pančeva. U Pančevu se već smanjio broj agencija, ali da su cene ostale relativno stabilne u odnosu na prethodnu godinu. Veće promene oni očekuju kad inspekcije krenu u oštriju kontrolu poslovanja posrednika.

Smanjen broj agencija u Pančevu
Predstavnici više agencija poručuju da je za građane koji bi da kupe, prodaju, iznajme ili daju u zakup svoju nekretninu, sada sistem bolji, jer agenti i agencije koji su stekli licencu spadaju u one sigurnije, čime je prostor za prevare smanjen.

Vlasnik agencije Perfekt iz Pančeva Radenko Grbić kaže da se za sada tržište malo promenilo, a veće promene u tom gradu očekuju kada zaživi i sistem kontrole.

“Malo se izmenilo stanje na terenu, neke agencije su nestale. Doduše, za sada i dalje ima onih koje rade a nisu licencirane, što će trajati sve dok država ne krene u kontrolu. Kad inspekcije krenu da rade pojačan nadzor, tržište će se uvesti u red. Verovatno imaju neki sistem kako to rade”, objašnjava Grbić.

Prema njegovim rečima, u Pančevu sada posluje 15 agencija koje se bave prometom nekretnina, a bilo ih je mnogo više pre uvođenja registra.

Promet i cene u Pančevu

Grbić poručuje da, koliko god da je kriza u celoj zemlji, promet nekretninama u Pančevu nije zakočen u odnosu na prethodni period, a trenutno, prema njegovim rečima, tržište je oživelo i zbog vojnih kredita.

“Sada su aktuelni vojni krediti, a za njih je konkurs otvoren do kraja godine. Tako da vojna lica još kupuju stanove”, navodi vlasnik agencije Perfekt.

Kada je reč o ostalim kupcima, on priznaje da tražnja nije na nivou “kao nekad”, ali se prodaje - zavisno od cene.

Trenutno, cena stare gradnje varira od 550 do 600 evra po kvadratu, kada je reč o Pančevu. U pojedinim delovima grada blizu centra, bez obzira na to da li je stan sređen ili ne, Grbić kaže da cena prelazi 600 evra po kvadratu.

“Na cenu utiče blizina škole, bolnice, spratnost… Ima i u staroj gradnji da košta više od 600 evra. Novogradnja je, s druge strane, od 650 do 1.100 evra po kvadratu, a što je bliže centru to je skuplje”, priča Grbić.

Kad se podvuče crta, kaže on, može da se kaže da se prosečna cena kvadrata u Pančevu kreće oko 800 evra.

Pogodba na licu mesta spušta cenu
Vlasnica agencije za nekretnine Milka M, Milka Kovačić, ipak ukazuje da kada je reč o ceni, kvadrat vredi onoliko koliko se kupac i prodavac dogovore, a u direktnom dogovoru cena nekad padne i par hiljada evra.

“U direktnom dogovoru kupac često spusti cenu nekoliko hiljada evra, a onda je besmisleno govoriti o ceni kvadrata, kad u praksi to mnogo može da varira”, rekla je ona i dodala da vlasnici spuštaju cenu sve dok im se prodaja i dalje isplati.

Kovačić je ocenila da je situacija na tržištu generalno loša, jer ljudi nemaju novca, te je ponuda veća ali tražnja pada.

Međutim, ona je ukazala i da je trenutno sezona godišnjih odmora, te nije ni dobar trenutak za ocenu šta je donelo uvođenje Registra posrednika. “Nadamo se da će promena biti, nadamo se boljem”, rekla je Kovačić.

Kupovina na kredit ne ide ispod cene
Grbić ukazuje da kada je reč o kupovini na kredit, onda procenitelj mora da kaže svoje, te dogovori za prodaju ispod cene često ne mogu da prođu.

“Najnezgodnije je onima koji bi da kupe stan na kredit, jer im treba u startu 20 odsto za učešće. Pa i tada, čak iako se dogovore sa vlasnikom i postignu nižu cenu, dođe procenitelj i proceni vrednost nekretnine na više. Onda džaba svaki drugi dogovor ispod toga jer prodaja na kredit ne može”, navodi Grbić.

Reč procenitelja je, navodi Grbić, u neku ruku, poslednja, jer bez njega banka ne može da odobri kredit, niti može po nižoj ceni da finansira ugovor nego što je on procenio.

Za kupovinu kešom ne mora da se koristi usluga procenitelja, podseća on, jer je to obavezno samo u slučaju podizanja kredita.

U sektoru izdavanja još nema promena
Radenko Grbić kaže da, kada je reč o izdavanju, nema još naročitih promena od uvođenja Registra. Prema njegovim rečima, u Pančevu su mahom traženi manji stnovi blizu centra, a namešteni.

“Garsonjera s tim opisom košta oko 100 evra mesečno. Što je stan veći i cena varira, posebno ako je namešten. Dobro idu, odnosno traženi su i veliki i lepo sređeni stanovi, a njihova cena zakupa dostiže i do 300 evra mesečno, zavisno od lokacije”, priča Grbić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar