Slaba naplata poreza, gubici u milijardama

Svaka četvrta nekretnina u Srbiji je van poreske evidencije. Zbog toga opštinske kase godišnje ostanu bez nekoliko milijardi dinara prihoda od poreza na imovinu. To će morati da se promeni, kažu u Ministarstvu finansija.

Od prvog januara, transferi iz republičkog budžeta lokalnim samoupravama zavisiće od toga koliko su efikasne u naplati poreza i drugih prihoda.

Svaka četvrta kuća u Srbiji za poreznike je nevidljiva. Ali ne i za popisivače koje za posao u devet opština istočne Srbije plaćaju vlade Nemačke i Švajcarske.

Aleksandar Grunauer iz nemačke organizacije GIZ kaže da su popisivači išli na teren sa mapom i gledali šta je u evidenciji lokalne poreske administracije, a šta nije. "Tamo gde nešto nije u evidenciji oni zakucaju na vrata", rekao je Grunauer.

Do sada su popisali oko dve hiljade novih nekretnina koje uopšte nisu bile u evidenciji, rekao je Grunauer i dodao da su našli još više nekretnina koje su proširile kvadraturu.

Za poreznike nevidljive kuće, popisivači će na istoku Srbije tražiti još dva meseca. Bilo bi dobro da se tome posvete i druge opštine jer, kada bi sve nekretnine bile u evidenciji, od poreza na imovinu mogle bi da naplate dvadesetak umesto sadašnjih 17 milijardi dinara godišnje.

Ekonomista Milojko Arsić ističe da je lokalna poreska administracija loše organizovana.

"Ona je do skora imala velike prihode po osnovu poreza na zarade tako da nije bila mnogo motivisana da oporezuje imovinu, jer u tom slučaju oporezuje svoje porseke obveznike - glasače", objašnjava Arsić i dodaje da poreske samouprave neće oporezovati imovinu sve dok ne budu morale.

A jedini ko može da ih primora jeste republička Vlada. Ona će to i uraditi - kažu u Ministarstvu finansija. Menja se Zakon o finansiranju lokalnih samouprava pa će od toga koliko su uspešne u naplati poreza zavisiti i to koliko će novca dobiti iz republičke kase.

Ministar Lazar Krstić ističe da novac od Republike neće moći da traže lokalne samouprave koje ne ubiru prihode.

"Ne mogu da dođu u Ministarstvo finansija i Vladu Srbije i da traže novac kao transfer, zato što nisu uspeli, prosto to mora da zavisi jedno od drugog. I to ćemo sprovesti već od prvog januara 2015", kaže Krstić.

Kako kaže ministar, vreme je da se odgovornost prebaci tamo gde joj je mesto - u ovom slučaju na lokalne adminsitracije koje su zadužene za naplatu poreza na imovinu. A Vlada će, obećava, nastaviti da u saradnji sa Svetskom bankom radi na katastru i evidenciji imovine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar